latinica  ћирилица
08/02/2019 |  22:17 | Autor: Večernje novosti

Šerbedžiji nagrada "Meri Pikford"

Priznanje za poseban umjetnički doprinos industriji zabave
Rade Šerbedžija - Foto: ilustracija
Rade ŠerbedžijaFoto: ilustracija

Glumac, režiser i muzičar Rade Šerbedžija (72) dobiće prestižnu nagradu "Meri Pikford" za "poseban umjetnički doprinos industriji zabave", na svečanoj dodjeli 22. februara u hotelu "Mondrijan" u Holivudu.

Nagradu "Meri Pikford", nazvanu po jednoj od prvih filmskih zvijezda, dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija (IPA), a Šerbedžija će se tako naći u društvu Roda Stajgera, Alana Pakule, Frensisa Forda Kopole, Karla Maldena, Maksimilijana Šela, Keti Bejts, DŽodi Foster, Suzan Sarandon, Majkla Јorka i drugih umjetnika koji su dobili ovu nagradu.

- Rade je glumac bez granica i njegovi talenti nemaju granica - rekla je predsjednica IPA Mirjana van Blarikom. - Zaista je zaslužio nagradu "Meri Pikford" za izuzetan umjetnički doprinos industriji zabave.

Šerbedžija je ovladao raznovrsnim pozorišnim ulogama, od Pera Ginta, preko Don Žuana, Edipa, pa do Hamleta, kralja Lira i Ričarda Trećeg, a glumio je u više od 150 filmova u kojima su mu partneri bili Tom Kruz, Val Kilmer, Majkl Kejn, Lajam Nison, Vanesa Redgrejev, Glen Klouz, Šarliz Teron i DŽon Turturo.

Radio je sa režiserima poput DŽona Vua, Stenlija Kjubrika, Klinta Istvuda i Filipa Nojsa. Rade je omiljeni glumac makedonskog režisera Milča Mančevskog, koji ga je angažovao za film "Prije kiše", a Šerbedžija je za tu ulogu dobio nagradu "Zlatni lav" na Filmskom festivalu u Veneciji.