latinica  ћирилица
09/02/2019 |  10:42 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Prioritet - zapošljavanje mladih i njihov ostanak na ovim prostorima

Potpisivanjem memoranduma, Vlada Distrikta Brčko planirala je da mladima u Brčkom bude servis tako što će zapošljavanjem i boljim tretmanom u zajednici pokušati da ih zadrži na tom prostoru.

U ovoj godini najavljeno je održavanje regionalne konferencije, na kojoj bi trebalo da budu usvojeni zaključci o načinu rješavanja problema omladine u Brčkom, BiH, i zemljama u okruženju.

Osim nezaspolenosti, najveći problemi mladih u Brčkom su korupcija u institucijama, nepotizam i loša selekcija prilikom zapošljavanja. Dobri rezultati studenata ostvareni na fakultetima, nikoga u javnom sektoru ne isteresuju, smatraju u Savjetu mladih.

- Da li će ti problemi biti rješeni, naravno zavisi prvenstveno od našeg rada, odnosno od aktivnosti mladih, a svakako i od podrške zakonodavaca - izjavio je predsjednik Savjeta mladih Brčko Željko Novaković.

Iako je Vlada samozapošljavanjem uhljebila oko 300 mladih prošle godine, to nije dovoljno, ističu u Vladi. Sredstava ima, ali je potreban dogovor unutar stranaka da ta pomoć bude dovoljna na njihov ostanak na ovim prostorima.

- Čini mi se da bi bila jedna od dobrih inicijativa da se i ona sredstva koja se dijelom izdvajaju za ugovore o posebnim poslovima, na neki način iz budžeta preusmjere na samozapošljavanje, gdje bismo obezbjedikli daleko više novčane iznose za samozapošljvanje mladih ljudi - smatra gradonačelnik Distrikta Siniša Milić.

U Brčkom je za jesen najavljeno održavanje regionalne konferencije mladih. 

- I na tom skupu bi trebalo da budu potencirana ona pitanja koja opterećuju mlade na prostoru Brčkoga, BiH i regiona - dodao je Milić.

Vladavina prava moralo bi da bude jedan od prioritenih problema na kojima moraju raditi sve vlade, kaže Milić, konstatujući da bez toga nema ozbiljne budućnosti.