latinica  ћирилица
09/02/2019 |  15:40 ⇒ 15:44 | Autor: RTRS

Građani bez prava da dignu glas: Ko planira nasilno razbijanje protesta 97000dupri se?

ANB i bezbjedonosno interesantna lica planiraju da grupa mladića napravi incident koji bi prešao u sukob pa da pripadnici policije "imaju razlog" da intervenišu.
Građani bez prava da dignu glas (Foto: in4s.net) -
Građani bez prava da dignu glas (Foto: in4s.net)

Nedavno je u podgoričkom lokalu Astorija održan sastanak visokih funcionera ANB-a i nekoliko bezbjedonosno interesantnih lica, saznaje IN4S od izvora bliskog ovim instancama. Tema "sastanka" je bio protest "97000dupri se" koji treba da bude održan iduće subote 16. februara.

Na sastanku je razrađivan plan kako izazvati nerede sa kojima bi se i ovaj protest ugušio poput onog iz 2015. godine.

Podsjetimo, protest organizuje Građanski pokret 97000dupri se koji nije povezan ni sa jednom političkom partijom.

Građani su pozvani na protest ispred Tužilaštva kako bi zajedno reagovali na aferu "Koverta" i mnoge druge slučajeve korupcije u Crnoj Gori, a o kojoj se Vrhovno državno tužilaštvo i dalje ne izjašnjava. Prethodne subote okupilo se nekoliko hiljada građana, a podršku novima najavili brojni sugrađani.

"Svi mi slobodni građani, koji ne želimo da nam ispred ulaza zgrada eksplodiraju automobili, koji ne želimo da čuvamo novac u banci da bi nam on sutra nestao, koji ne želimo da na izborima iskazujemo svoju volju protiv 97.000 evra, i koji ne želimo još 97.000 sličnih nepravdi, imamo obavezu da se odupremo, i da se odupiremo sistemu svakog dana!", pozvali su organizatori građane.

Međutim, izgleda da se ovaj protest može završiti nasilno.

Scenario koji je planiran za proteste nije nov. On je već jednom "primijenjen u praksi" kada su u krvi razbijeni mirni protesti Demokratskog fronta.

"Cilj je da grupa mladića u koordinaciji sa dijelom tajne službe napravi incident koji bi prešao u sukob a da pripadnici policije ‘imaju razlog’ da intervenišu i tako prekinu protest zbog narušavanja reda i mira", navodi izvor IN4S.

Građanima je još uvijek svježe u pamćenju da su na isti način razbijeni protesti u oktobru 2015. godine. Brutalnom akcijom policija je napala demostrante koji su prethodno 21 dan bili okupljeni ispred Skupštine Crne Gore, tražeći fer i slobodne izbore.

Do danas nisu razotkriveni niti procesuirani pripadnici policijskih i parapolicijskih snaga, koji su krvnički navalili na sopstveni narod. Nisu napadnuti samo političari koji su predvodili proteste, već je bez razlike nezapamćenim nasiljem policija nasrnula na predstavnike medija pak čak i na djecu.

Količina upotrebljenih sredstava prinude, suzavaca, bojnih otrova, šok bombi, gumenih metaka i grubog nasilja pokazali su tada pravo lice diktatorskog režima u Crnoj Gori, ali i što je spreman da učini svaki sljedeći put ne bi li se održao na vlasti.

Izvor: in4s.net