latinica  ћирилица
09/02/2019 |  17:46 ⇒ 22:52 | Autor: RTRS

Novi smrtni slučajevi od posljedica gripa- nadležni poručuju da nema razloga za paniku

Јoš četiri osobe preminule su od posljedica gripa, prijavljeno je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, čime je ukupan broj preminulih povećan na 37.

Nadležni poručuju da nema mjesta panici i da je uglavnom riječ o osobama srednje i starije životne dobi, sa brojnim pridruženim oboljenjima, koje nisu bile vakcinisane.

Posljednja četiri smrtna slučaja zabilježena su u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, te bolnicama u Bijeljini, Zvorniku i Gradišci.

Nadležni ističu - još ne postoji osnov da bude proglašena epidemija gripa, jer je broj oboljelih manji od jedan odsto ukupne populacije.

Uzrok veće smrtnosti ove godine je virus tipa H1N1, koji izaziva ozbiljnije komplikacije kod pacijenata koji već imaju neko oboljenje, u odnosu na virus tipa B, koji je bio dominantan prošle godine.

- Ovdje nema nekih spektakularnih mjera, kao takvih, za bilo koju virusnu sezonu. Prije svega, ono što je najvažnije, koliko god to banalno zvučalo, je pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje boravka u prostorijama u kojima boravi više ljudi i, naravno, u okviru zdravtsvenih ustanova mjere kontrole zdravstvenih infekcija koje zdravstveni radnici treba da provode, navodi Alen Šeranić, ministar zdravlja i sovijalne zaštite Republike Srpske.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, sa zdravstvenim ustanovama, redovno prate situaciju, kaže resorni ministar.

Oboljelima savjetuju mirovanje, uzimanje mnogo tekućine i lijekova za snižavanje temperature, koja traje najčešće pet do sedam dana.

U slučaju pogoršanja stanja, potrebno je potražiti ljekarsku pomoć. Najugroženiji su oni koji boluju od hroničnih oboljenja.

- Najčešće komplikacije gripe jesu od strane respiratornog trakta. To su bronhitisi i pneumonije. Mi ove godine viđamo veliki broj komplikacija u smislu broho-pneumonija, i upale uha mogu da budu, kao i komplikacije centralnog nervnog sistema, pojasnila je Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske. 

Vakcine više neće biti nabavljane, poručuju iz Ministarstva, jer je za razvoj imuniteta potrebno dvije do tri sedmice, a očekuje se da će, upravo toliko, trajati vrhunac sezone gripa.

Iz Instituta za javno zdravstvo građane podsjećaju da vode računa o ličnoj i higjeni prostora u kojem žive i rade, te da prilikom kućnih i posjeta bolnicama poštuju preporuke nadležnih ustanova.

A upravo zbog povećanog broja oboljelih od respiratornih infekcija zabranjene su posjete u tri klinike Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, u kojima se zbrinjavaju najosjetljivije kategorije: trudnice, porodilje i djeca.