latinica  ћирилица
09/02/2019 |  18:02 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Afrička kuga svinja prijeti regionu

Afrička kuga svinja, virusna zarazna bolest za koju nema vakcine i terapije, prijeti da desetkuje svinjarstvo u regionu.

Nije opasna za ljude, ali za sobom ostavlja veliku ekonomsku štetu. Žarišta zaraze su u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Srbija je već uvela stroge mjere kontrole i zabranu uvoza svinja i mesa iz zaraženih područja.

Nadležne institucije u Srpskoj i BiH prate stanje i ako se bolest pojavi u susjednim zemljama, najavljuju odgovarajuće mjere. Domaći stočari strahuju.

Afrička kuga je smrtonosno oboljenje svinja koje se lako prenosi, a lijeka za suzbijanje zaraze nema. Veterinari savjetuju mjere zaštite na farmama, pojačanu higijenu i sprečavanje ulaska drugih životinja u obore.

Posebno rizična područja su rubne opštine. Farmeri u Gradišci zabrinuti.

- Ovdje je veliki granični prelaz gdje je ogromna frekvencija i mesa i žive stoke i mi smo tu u velikom riziku. Јedina mjera je da se država posveti ovom pitanju, da uvede zabrane uvoza iz tih zemalja, kaže Dragiša Cvjetinović, predsjednik Udruženja svinjogojaca u Gradišci. 

Bolest ne prelazi na ljude, ali čovjek može da donese virus na obući, odjeći, vozilima i hranom. Kliconoše su divlje svinje, a zarazu prenose i pacovi, ptice i insekti.

- Potrebno je, prije svega, zabraniti nomadski uzgoj gdje su svinje na otvorenom, gdje su dostupne krpeljima, glodarima i divljim svinjama, pojašnjava Stevica Marković, veterinar i uzgajivač svinja iz Magnojevića kod Bijeljine.

Žarišta u Rumuniji su dvadeset kilometara od granice sa Srbijom koja je uvela stroge kontrole uvoza.

Ali, opasnost od širenja zaraze ne prestaje, jer za divlju svinju, koja je kliconoša, ne postoji granica.

- Јedna od najvažnijih mjera zaštite su biosigurnosne mjere, barikade, barijere, na ulasku u farmu, a značajno je da se radi deratizacija, dezinsekcija, dodaje Željko Sladojević, direktor Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan". 

U slučaju pojave bolesti sprovode se radikalne mjere uništavanja životinja na zaraženom području.

Stvara se velika ekonomska šteta. U Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske i Uredu za veterinarstvo BiH kažu da prate kretanje bolesti u regionu i ako se pojavi u susjednim zemljama - sprovodiće se adekvatne mjere zaštite.