latinica  ћирилица
09/02/2019 |  18:05 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

GP K. Dubica produžen status privremenog međunarodnog graničnog prelaza

Graničnom prelazu Kozarska Dubica produžen je status privremenog međunarodnog graničnog prelaza. Njegov značaj višestruk je za opštine sa obje strane Une. Preko ovog graničnog prelaza u Kozarsku Dubicu svakodnevno ulaze mnogi stanovnici Hrvatske kako bi kupovali, ali i koristili usluge koje su mnogo jeftinije u Srpskoj nego u njihovoj državi.

Gorivo, hrana, alkoholna pića i cigarete – ovo su samo neki od artikala po koje, zbog o razlike u cijeni, stanovnici Hrvatske svakodnevno dolaze u Kozarsku Dubicu. Oni u Srpskoj koriste i usluge frizera, stomatologa, automehaničar, jer uštede su velike.

"Sve što je jeftinije ovdje, kupi se ako ima neke razlike u cijenama, ništa posebno, neke osnovne životne potrepštine i druge stvari", priča Ranko Ratković iz Hrvatske Dubice.

"Dođem u prosjeku tri puta nedjeljno, tu mi je blizu kuća, odmah preko mosta. Nešto je jeftiniji PDV nego u Hrvatskoj, i ima više raznovrsnosti prilikom kupovine", ističe Antun Lončarić, Hrvatska Dubica.

Zbog svega toga, zadovoljni su i dubički privrednici.

Saša Rokvić vlasnik je preduzeća za proizvodnju žičanih pletiva i ograda. Promet je dobar, a većina kupaca njegovih proizvoda dolazi sa druge strane Une, iz Hrvatske. Na taj način ostvaruju brojne pogodnosti.

"Veliki broj ljudi dolazi, ostvarujući svoja prava na povrat bosanskog PDV-a i njihovo oslobođenje na hrvatskoj granici do 300 evra", navodi Rokvić.

Dolazak Hrvata posebno se osjeti u danima vikenda, kada ih u opštinu stigne i nekoliko stotina.

"U onom periodu dok je Granični prelaz bio zatvoren, moglo se vidjeti da je po našim radnjama, prodavnicama i radnjama koje pružuju uslužne djelatnosti, znatno opao promet", rekao je Duško Bodilović, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Kozarska Dubica.

Blizina graninog prelaza značajna je i za slabo razvijenu Hrvatsku Dubicu, u kojoj živi nešto više od 2.000 stanovnika.

"Našim ljudima, stanovnicima naše opštine je bitno da mogu u svakom trenutku ovdje preći, obaviti neke svoje obaveze, ima tu i rodbinskih veza, ali prije svega da mogu preći i obaviti kupovinu", istakla je Ružica Karagić, načelnica opštine Hrvatska Dubica.

Iz obe opštine najavili su inicijativu da granični prelaz Kozarska Dubica iz privremenog, bude prekategorisan u stalni granični prelaz.