latinica  ћирилица
10/02/2019 |  12:26 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Banjalučanin na čelu Udruženja srpskih studenata u Švajcarskoj (FOTO)

Udruženje srpskih studenata u Švajcarskoj proslavilo je sinoć u Svetotrojičinom hramu u Cirihu krsnu slavu ovog udruženja Svetog Fotija Carigradskog.
Udruženje srpskih studenata u Švajcarskoj - Foto: RTRS
Udruženje srpskih studenata u ŠvajcarskojFoto: RTRS

Proslavi su, uz članove ovog udruženja, prisustvovali ambasador BiH u Švajcarskoj Anđelko Grahovac, generalni konzul Srbije u Švajcarskoj Zoran Јeremić i predstavnica humanitarne organizacije "28. jun" Saveta Tomović.

Predsjednik Udruženja srpskih studenata u Švajcarskoj, Banjalučanin Dejan Malčić, rekao je da je velika čast ugostiti ambasadora i konzula, koji su prepoznali važnost i značaj djelovanja ovog udruženja.

 Udruženja srpskih studenata u Švajcarskoj  (Foto: RTRS)

- Udruženje srpskih studenata u Švajcarskoj osnovano je 2015. godine i okuplja 60 srpskih studenata, koji su rodom sa područja Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Naša vizija je povezivanje studenata srpskog porijekla širom Švajcarske, te promocija i održavanje imidža švajcarskih građana srpskog porijekla, rekao je Malčić.

Dodao je da se zbog toga trude da u toku godine organizuju veliki broj aktivnosti s ciljem promocije srpske kulture i običaja, te da kolegama koji nisu sa ovih područja pokažu sva bogatstva naše baštine.

- Kako su članovi udruženja iz različitih krajeva, planiramo da u narednom periodu organizujemo studijske posjete u zavičaju, na koje ćemo pozvati i kolege sa naših fakulteta. Na ovaj način želimo da, uz druženje i zabavu, ali i učenje, pomognemo tome da se glas o ljepoti naše zemlje i gostoprimstvu našeg naroda proširi“, zaključio je Malčić.

Najavio je da će Udruženje srpskih studenata u Švajcarskoj u saradnji sa Ambasadom Srbije u Švajcarskoj, u krugu Švajcarskog tehničkog univerziteta u Cirihu postaviti bistu Mileve Marić.