latinica  ћирилица
10/02/2019 |  21:20 ⇒ 21:21 | Autor: SRNA

Propali pregovori republikanaca i demokrata

Pregovori o finansiranju pogranične bezbjednosti između predstavnika Republikanske i Demokratske stranke propali su danas usljed spora oko pritvora imigranata, rekao je danas republikanski senator Ričard Šelbi.

"Razgovori su trenutno u zastoju", rekao je Šelbi i dodao da je do toga došlo jer su demokrate izrazile želju da ograniče broj kreveta u pritvorskim jedinicama namijenjenim za ilegalne imigrante.

Napori za rješavanje spora u vezi sa finansiranjem pogranične bezbjednosti produženi su i na vikend, jer pregovarači američkog Kongresa žele do sutra da postignu dogovor.

Šelbi smatra da su polovične šanse za postizanje dogovora do sutra.

Predstavnik demokrata DŽon Tester smatra da neće biti prekida u razgovorima.

"To su pregovori i to ne teče tako glatko", rekao je Tester, izražavajući nadu da bi dogovor mogao biti postignut.

Senatori se nadaju da će do sutra postići dogovor kako bi dobili na vremenu za usvajanje nacrta zakona u Predstavničkom domu i Senatu nakon čega tekst treba do petka, 15. februara da potpiše predsjednik Donald Tramp kada ističe zakon kojim je privremeno omogućeno finansiranje državnih agencija.

Tramp se 25. januara saglasio da okonča djelimičnu blokadu rada državnih agencija, koja je trajala 35 dana, iako nije dobio dodatnih 5,7 milijardi dolara koje je od Kongresa zahtjevao za gradnju zida na granici između SAD i Meksika.

Umjesto toga sa liderima Kongresa postignut je privremeni dogovor kako bi poslanici dobili vrijeme za rješavanje nesuglasica o načinu rješavanja problema bezbjednosti na granici.

Blokada rada agencija pogodila je oko 800.000 zaposlenih u saveznim institucijama koji su morali da rade bez plate ili su bili na prinudnim odmorima.