latinica  ћирилица
11/02/2019 |  12:45 ⇒ 16:01 | Autor: RTRS

Doprinosi za zdravstveno osiguranje od 42 do 384 KM godišnje

Nosioci nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, imaju obavezu da po osnovu Zakona o doprinosima Republike Srpske, za doprinos za zdravstveno osiguranje uplate od 42 do 384 KM godišnje, zavisno od statusa obveznika doprinosa, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Foto: RTRS
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeFoto: RTRS

Kako navode, nosioci nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, kojih je i najviše u Republici Srpskoj (oko 90 odsto) ne uplaćuju doprinose za PIO.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske podsjeća da su po osnovu Zakona o doprinosima, definisani obveznici doprinosa (nosioci registrovanih nekomercijalnih i komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava) i propisan izračun osnovice za doprinose.

Ministarstvo još jednom podsjeća da su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, po Zakonu o doprinosima dužni da prijave doprinose, jer je to od ove godine uslov za dobijanje podsticaja.

U slučaju kada je nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva penzioner, kako navode, propisano je da uplaćuje jedan odsto od prosječno isplaćene penzije, što je oko 3,5 KM mjesečno ili 42 KM godišnje.

U slučaju kada nosilac nekomercijalnog gazdinstva ima status zaposlenog lica on uplaćuje jedan odsto od prosječnih bruto primanja u Republici Srpskoj, što je godišnje oko 160 KM.

Kada nosilac nekomercijalnog poljoprivrednog gazdinstva ima status poljoprivrednika, on uplaćuje oko 32 KM mjesečno ili 384 KM godišnje.

O ukupnog broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj (oko 42.500) u strukturi poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj dominiraju nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva oko 38.000 (88,85 odsto), potom komercijalna oko 4.000 (9,57 odsto), te poslovni subjekti oko 670 ili 1,57 odsto.