X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/02/2019 |  07:56 ⇒ 13:38 | Izvor: SRNA

Savjet ministra o godišnjem nacionalnom programu

Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH za period 2018-2019. godina čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH, nakon što je tri puta skidan s dnevnog reda, ponovo je uvršten u dnevni red današnje sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Na sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu održanoj 22. januara ova tačka je skinuta s dnevnog reda na prijedlog ministra inostranih poslova Igora Crnatka.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić rekao je tada novinarima da smatra da taj dokument treba vratiti nadležnoj komisiji.

On je ranije ukazao da nisu ispunjeni formalnopravni uslovi da se ova tačka nađe na dnevnom redu budući da Komisija za NATO integracioni proces BiH nije završila svoj posao.

Sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, koja je bila zakazana za 20. decembra, nije održana zbog nedostatka kvoruma nakon što su na sastanku zvaničnika Republike Srpske kod predsjednice Željke Cvijanović srpski članovi Komisije pozvani da ne učestvuju u njenom radu.

Na internet stranici Savjet ministara navodi se da su na dnevnom redu sutrašnje sjednice i odluke u vezi s početkom rada državnog zatvora u Istočnom Sarajevu.

Pred ministrima u tehničkom mandatu naći će se Prijedlog odluke o prestanku rada Јedinice za implementaciju Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Oni bi trebalo da razmotre i Prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Prema pisanju medija, razlog što ova ustanova još nije počela s radom jeste spor između ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i ministra pravde Јosipa Grubeše o tome ko će da rukovodi zatvorom.

Šarović traži da to bude Srbin, a Grubeša da to bude Hrvat.

Ove tačke trebalo je da budu razmatrane još na sjednici održanoj 13. decembra, ali su skinute s dnevnog reda.

U odluci o zatvaranju Јedinice za sprovođenje projekta izgradnje državnog zatvora navedeno je da se gase i upravni i nadzorni odbor, a u odluci o otvaranju tog zatvora istaknuto je da se rukovodstvo imenuje u roku od šest mjeseci, dok je u obrazloženju navedeno da će Ministarstvo pravde početi kadrovsko popunjavanje tek po donošenju odluke.

Na koji način će biti vršeno kadrovsko popunjavanje nije precizno navedeno, iako je riječ o velikom broju radnih mjesta. Prema procjenama, u tom zatvoru biće oko 200 zaposlenih.

Savjet ministara razmotriće Informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

Na dnevnom redu je Informacija o stepenu realizacije reformskih mjera u vezi s pismom evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesa Hana.

Biće riječi o Informaciji o primjeni Odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom tekovinom EU u prošloj godini.

Pred ministrima će se naći Informacija šefa Pregovaračkog tima BiH u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRЈ o preduzetim aktivnostima na realizaciji zaključka Savjeta ministara sa sjednice oodržane 30. januara, u vezi sa zaključkom Predsjedništva BiH od 12. decembra prošle godine sa uključenim izvještajima Ministarstva pravde BiH i Pravobranilaštva BiH.

Savjet ministara u tehničkom mandatu razmotriće Izvještaj o radu Nadzornog tijela za praćenje provođenja strategije na nivou BiH za rad na predmetima ratnih zločina za 2017. godinu i prvu polovinu prošle godine.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije.