latinica  ћирилица
12/02/2019 |  09:26 ⇒ 10:27 | Autor: SRNA

Anđelković: Ključ za rješenje kosovskog pitanja u rukama Amerike

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je ključ za rješenje pitanja Kosova i Metohije u rukama SAD, te da Priština tu ne predstavlja ozbiljan faktor.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- Pitanje je da li SAD žele kompromisno rešenje. Ako imaju dobru volju za to, rešenja će biti - rekao je Anđelković za "Večernje novosti".

On smatra da dobrog tajminga za presijecanje kosmetskog čvora neće biti sve dok američki predsjednik Donald Tramp ne završi "rat" sa dubokim dijelovima administracije SAD, odnosno dok ne osvoji drugi mandat.

Bivši diplomata Vladislav Јovanović, takođe, smatra da je kormilo, kada je riječ o Kosmetu, u rukama Zapada i dodaje da insistiranje na rokovima, bez šireg otvaranja ka interesima Srbije, prije liči na ultimativni pritisak da Beograd prihvati ono što mu se daje.

- A to, u ovom momentu, može biti "teritorijalna mrvica", dok bi se na drugoj strani Zapad oslobodio problema, a mi bismo Albancima poklonili državu - naveo je Јovanović.

On je dodao da oni hoće sve za ništa, te da bi stoga Srbija prema svakom postavljenom roku trebalo da se odnosi hladnokrvno.

- Očigledno je da se Zapadu žuri, jer je njihov kosovski projekat počeo da se kruni. Kompromis koji podrazumeva da su obe strane dopola zadovoljne sada nije realan i šanse za to će biti veće za dve-tri godine - rekao je Јovanović.

On kaže da to nije povezano s tim ko je u Bijeloj kući jer se američka politika svodi na isto - nema sentimentalnosti, već samo računica.

- Zato, ko god da je na vlasti u Vašingtonu, ako bude računao da je vreme da se više "ne mlati Kosovom", tako će i biti - istakao je Јovanović.