latinica  ћирилица
12/02/2019 |  09:43 ⇒ 13/02/2019 | 07:51 | Autor: RTRS

Narodna skupština razmotrila više nacrta zakona

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je večeras Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede. Nastavak sjednice zakazan je za sutra u 10.00 časova.

U večernjem dijelu zasjedanja poslanici su razmotrili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj.

Ovi zakoni predstavljaju nastavak reforme registracija privrednih subjekata, kao i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima, koji su poslanici razmotrili u popodnevnom dijelu zasjedanja.

Narodna skupština u nastavku zasjedanja razmatraće nacrte izmjena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu i o duvanu, te Nacrt strategije preduzetništva žena Srpske za period 2018-2022. godine.

Biće razmatrani i Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2019. godinu, kao i Izvještaj o radu ove komisije za 2017. godinu.

21.56 - Narodna skupština je razmotrila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede, kojim se propisuje obaveznost članstva u Komori poljoprivrednih inženjera.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić rekao je da se najvažnije izmjene i dopune zakona odnose na propisivanje obaveznosti članstva u Komori za inženjere poljoprivrede koji obavljaju stručne i savjetodavne poslove i za koje im Komora izdaje licencu.

Ovim nacrtom zakona predviđeno je da članovi Komore mogu biti poljoprivredni inženjeri koji nisu zaposleni, koji rade izvan struke ili su penzionisani, s tim što oni nisu obavezni da plaćaju troškove upisa, licence i članarine dok su u ovom statusu.

21.40 - Narodna skupština razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj.

Ministar pravde Anton Kasipović je, obrazlažući ovaj nacrt zakona, naveo da ovaj akt funkcioniše u interakciji sa Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti i Nacrtom zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima.

- Ključni efekti primjene ovog sistema se odnose na dodatno skraćenje vremena potrebnog za počinjanje poslovne aktivnosti, a posljedično i poboljšanje pozicije na Duing biznis listi - rekao je Kasipović i dodao za realizaciju ovog zakona nisu potrebna dodatna budžetska sredstva.

Potpredsjednik NSRS Milan Petković naglasio je ranije, tokom poslaničke rasprave o ovom nacrtu zakona, da je ovaj akt osnova reforme koja se odnosi na elektronsku registraciju poslovnih subjekata.

21.03 - Narodna skupština razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, kojim se propisuju uslovi i način sprovođenja postupka elektronske registracije preduzetnika.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević naveo je u završnoj riječi da će resorno ministarstvo razmotriti sve prijedloge u vezi sa ovim nacrtom zakona.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić smatra da je ovo kvalitetno zakonsko rješenje koje će doprinijeti radu preduzetnika u Republici Srpskoj.

- Ovaj nacrt zakona omogućava preduzetniku da preda zahtjev za registraciju uz ličnu kartu, a službenim putem biće vršene odgovarajuće provjere o plaćanju poreza i kažnjavanju - rekao je Žunić.

20.44 - Premijer Srpske rekao je da Vlada podržava postupak elektronske registracije preduzetnika u Srpskoj. Višković je naveo da će Vlada pokušati da oslobodi svakog građanina u ovom postupku pribavljanja raznih potvrda o kažnjavanju i plaćanju poreza, te da će to elektronski provjeravati službenici u Poreskoj upravi i sudu.

On je naglasio da Vlada ozbiljno radi na pitanju naplate poreza i doprinosa Republici Srpskoj, te da neće dozvoliti nikome da izbjegava plaćanje ovih obaveza.

20.05 - Narodna skupština razmotrila je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima, čiji je cilj nastavak reforme u skladu sa opredjeljenjem Vlade Srpske za uspostavljanje mogućnosti za podnošenje prijave za registraciju osnivanja i poslovnih promjena elektronskim putem.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević je u završnoj riječi o nacrtu ovog akta rekao da će prijedlozi poslanika, izneseni tokom skupštinske rasprave, biti detaljno razmotreni i analizirani kako bi se napravio što bolji zakon.

Potpredsjednik NSRS Milan Petković istakao je da elektronska registracija privrednih društava predstavlja unapređenje, ali da treba definisati ko će vršiti kontrolu registracije s obzirom na to da notari u budućnosti neće obavljati ovjeru potpisa osnivača ili ovlašćenog lica.

Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović rekla je da će Zakon o izmjeni Zakona o privrednim društvima i uvođenje elektronske registracije donijeti efikasniju, jeftiniju i bržu registraciju privrednih subjekata, te da Vlada treba da nastavi sa reformama u ovoj oblasti.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da će se elektronskim putem pojednostaviti registracija privrednih subjekata, ali da privreda Srpske ima problem sa korupcijom i sudovima, jer neki stečajni postupci u preduzećima traju predugo.

19.55 - Predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da se ide u projekciju izgradnje nove trase puta od Tjentišta kanjonom rijeke Sutjeske do rijeke Drine, gdje će biti izgrađen most koji se na drugoj strani obale povezuje sa putem Foča-Šćepan Polje.

19.30 - Potpredsjednica Vlade Srebrenka Golić je, replicirajući opozicionim poslanicima, navela da je Vlada 2003. godine prodala zvorničku Firmu Birač i da u njoj nema vlasništvo, ali ima potraživanja od 42 miliona KM od ukupno priznatih 90 miliona KM.

Ona je istakla da Srpska nikome nije prodala svoja potraživanja, već da je samo razmatrala samoinicijativne ponude i u vezi sa tim jednogasno donijela zaključke koji su objavljeni u svim sredstvima informisanja.

- U njima su odrednice da se održi proizvodnja, novim ulaganjima otvore nova radna mjesta i zadrže stara i da se, nakon otkupa potraživanja Srpske, uloži u tehnološki razvoj - rekla je Golićeva.

Ministar pravde Anton Kasipović je rekao je da postoji uredba Vlade o visini naknada i nagrada za notarske usluge, te će nadležni organi sankcionisati odgovorne ukoliko bude utvrđeno da u lokalnim zajednicama i širom Srpske postoje različite cijene tih usluga.

19.27 - Premijer Srpske Radovan Višković potvrdio je da će doći do povećanja cijene električne energije za 4,9 odsto, ali samo za privredna društva, ne i za domaćinstva, te da je to urađeno u dogovoru sa poslovnom zajednicom.

17.00 - Skupštinsko zasjedanje nastavljeno je nakon redovne pauze.

14.28 - U toku je pauza.

13.31 - Potpredsjednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je Vlada već razmatrala samoinicijativne ponude kompanija za otkup potraživanja Srpske kada je riječ o zvorničkoj firmi Birač, koja je u stečaju.

- To su investicioni fond iz Švajcarske /Batagon/, a razmatrane su i ponude Pavgorda, MG Minda i još jednog investicionog fonda iz Londona - rekla je Golićeva tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima.

Ona je navela da Srpska, odnosno Ministarstvo finansija i Poreska uprava imaju 42 miliona KM potraživanja u Birču.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da se donošenjem zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima i drugih akata uvodi elektronski servis kako bi investitori brzo i transparentno mogli da počnu poslovanje u Srpskoj.

13.10 - Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević rekao je da su razlozi za donošenje zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima sadržani u potrebi nastavka reforme registracije privrednih subjekata u skladu sa opredjeljenjem Vlade Srpske za uspostavljanje mogućnosti za podnošenje prijave za registraciju osnivanja i poslovnih promjena elektronskim putem.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini ovaj nacrt zakona, Petričević je rekao da je osnovni razlog za donošenje ovog akta izmjena koncepta potvrđivanja identiteta i volje osnivača ili lica ovlašćenog za zastupanje kod elektronske registracije osnivanja ili promjena podataka jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću.

U obrazloženju ovog nacrta zakona navodi se da se uspostavljanje ove novine uvodi kroz izmjene i dopune Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, koji zajedno sa ovim zakonom čini dio seta zakona, a čija rješenja je potrebno izmijeniti da bi se stvorio pravni osnov za sprovođenje postupka registracije privrednih društava elektronskim putem.

13.09 - Narodna skupština razmotrila je Nacrt zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske kojim se uređuju uslovi i način korišćenja unutrašnjih voda i njihovih obala u Republici Srpskoj za plovidbu, bezbjednost plovidbe, plovila, kao i brodske isprave.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić predložio je da se u procesu javne rasprave o ovom nacrtu zakona obave konsultacije o mogućnosti otvaranja centra za obrazovanje i obuku ljudi koji rade na brodovima u unutrašnjoj polovidbi.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić mišljenja je da treba razmisliti o otvaranju luke u Bijeljini, jer bi to moglo imati uticaja na privlačenje stranih investicija.

Poslanik DNS-a Duško Ivić smatra da bi resorno ministarstvo trebalo da sačini projekat za čišćenje plovnih puteva u svim rijekama Republike Srpske.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović smatra da ovaj zakon treba da reguliše i korišćenje čamaca za spasavanje na vodama Republike Srpske.

Poslanik NDP-a Aleksandar Fulurija založio se za otvaranje ispostave lučke Kapetanije u Višegradu, te da ovaj zakon treba da obuhvati sve plovne puteve u Republici Srpskoj.

12.13 - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da se Nacrtom zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske uređuju uslovi i način korištenja voda i obala u Srpskoj za plovidbu, bezbjednost plovidbe i plovila, te brodske isprave.

Trninić je, obrazlažući ovaj akt u parlamentu Republike Srpske, rekao da se najznačajnije razlike u odnosu na rješenja propisana važećim zakonom odnose na uređenje statusa unutrašnjih voda, a odluku o određivanju plovnih puteva na ovim vodama donosi Vlada.

On je rekao da su ovim nacrtom zakona detaljnije uređeni poslovi koje obavlja Kapetanija, kao organizaciona jedinica Minstarstva saobraćaja i veza, a odnose se na upravne, tehničke i druge stručne poslove kojima se omogućava bezbjedna plovidba na unutrašnjim vodama Republike Srpske.

12.07 - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je u završnoj riječi o Nacrtu zakona o radio -amaterizmu, da su poslanici tokom rasprave u Narodnoj skupštini shvatili značaj i potrebu donošenja ovog akta.

On je dodao da je resorno ministarstvo za sljedeću sjednicu Vlade Srpske uputilo informaciju u kojoj ukazuje na nezakonito djelovanje Regulatorne agencije za komunikacije BiH koja u ovoj oblasti pokušava prenijeti nadležnosti.

- RAK je reagovao kada su vidjeli da donosimo ovaj zakon. Bićemo protiv prenosa nadležnosti, jer je ova oblast isključivo u nadležnosti Srpske - ocijenio je Trninić.

Poslanik SNSD-a Radovan Vuković istakao je da bi lokalne zajednice radio-amaterima trebalo da obezbijede još bolje uslove rada.

Poslanik DNS-a Duško Ivić naglasio je da će od donošenja zakona o radio-amaterizmu u Republici Srpskoj imati korist društvena zajednica i svi građani.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović rekao je da je važno da radio-amateri budu uvježbani i u svakom trenutku spremni da u vanrednim okolnostima budu od koristi društvu i građanima.

Poslanik SP-a Maksim Skoko rekao je da će poslanici ove stranke podržati nacrt zakona, naglasivši da je važno dodatno ojačati i tehnički opremiti klubove radio-amatera da bi oni bili što efikasniji.

10.20 - Razlog donošenja zakona o radio-amaterizmu u Republici Srpskoj, koji se danas u Narodnoj skupštini razmatra u formi nacrta, sadržan je u činjenici da ne postoji važeći propis koji na jedinstven način uređuje ovu oblast u Srpskoj.

Obrazlažući pred narodnim poslanicima ovaj nacrt zakona, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je u ovom aktu sadržana stvarna potreba da se sistemski uredi opšti interes, kao i obaveze i ovlašćenja Saveza radio-amatera Srpske i radio-amaterskih klubova, postupanje radio-amatera i radio-amaterskih klubova u vanrednim situacijama, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

- Imajući u vidu važnost radio-amatera u sistemu zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, te činjenicu da oni čine važnu komponentu u radio-mreži za vanredne okolnosti, uređenost ove oblasti je od značaja za Srpsku - istakao je Trninić.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Narodna skupština u nastavku sjednice razmatraće i Izvještaj Fiskalnog savjeta Srpske o radu od 11. avgusta do 31. decembra 2017. godine, te Plan rada fiskalnog savjeta sa Finansijskim planom za 2018. godinu.

NSRS razmatraće i Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o reviziji konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta za 2017. godinu, te godišnji revizorski Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2018. godinu.

Na dnevnom redu su i Izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Srpske o radu za 2017. godinu, Izvještaj Komisije za žalbe o radu za 2017. godinu i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Republike Srpske za 2017.godinu.

Biće razmatrani i Izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2017. godinu, Informacija o predlaganju člana u Regulatornu komisiju za električnu energiju BiH iz Republike Srpske, Prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene "Aerodrom" Banjaluka, Prijedlog odluke o usvajanju zoning plana područja posebne namjene "Јanjske otoke" po skraćenom postupku, te Prijedlog zaključka u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj.