latinica  ћирилица
12/02/2019 |  10:27 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Više od 140 projekata pomoći Srbima na KiM

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je u toku realizacija više od 140 projekata za pomoć Srbima na Kosmetu, gdje njih više od 100.000 opstaje zahvaljujući vitalnoj vezi sa centralnom Srbijom.
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

On je rekao i da je u protekle tri i po godine obnovljeno i 49 crkava i manastira, kao i da se radi fabrika starterskih akumulatora i baterija u okviru Rudarskog kombinata "Trepča", te fabrika za preradu krompira u Kosovskom Pomoravlju.

- Naša obaveza je da se, bez obzira na teške okolnosti, borimo - dodao je Đurić za Televiziju Pink.

On je istakao i da je zvanični Beograd i na međunarodnom planu uspio da preokrene negativan trend tako da je sada dvocifreni broj povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Đurić je naveo da je prije nekoliko godina pitanje Kosova i Metohije za najveći dio međunarodne zajednice bilo završeno i da je "bilo potrebno samo primorati Srbiju da prizna takozvanu nezavisnost".

- Danas je, zahvaljujući višegodišnjoj, napornoj, energičnoj borbi za Kosovo i Metohiju, koju je najenergičnije predvodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, situacija drugačija - rekao je on.

Đurić je naglasio da se danas u svijetu razgovara o pronalaženju kompromisa i da je sigurno da, iako će to sigurno biti težak proces, nema više nametanja volje Srbiji.