latinica  ћирилица
12/02/2019 |  11:59 ⇒ 12:26 | Autor: SRNA

Peticija Trampu da zaustavi progon pravoslavnih na Kosmetu

Zajednica američkih Srba, u okviru "Kosovo projekta", predala je predsjedniku SAD Donaldu Trampu, Kongresu i Stejt departmentu, peticiju s više od 35.000 potpisa sa zahtjevom da se zaustavi progon pravoslavnih hrišćana i manjinskih zajednica na Kosovu i Metohiji.
Martovsko nasilje na Kosmetu (foto: Printscreen) -
Martovsko nasilje na Kosmetu (foto: Printscreen)

Među potpisnicima peticije su lideri zajednice američkih Srba koju čine sveštenici Pravoslavne crkve, nosioci emeritus katedre Naučne fondacije "Tesla", predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, kao i mnogobrojni vlasnici malih preduzeća, advokati i pravnici.

Zajednica američkih Srba pokrenula je potpisivanje peticije prije nešto više od mjesec dana uz obrazloženje da je situacija na Kosmetu neodrživa, te da je s tog prostora etnički očišćeno i protjerano više od 250.000 pravoslavnih hrišćana, mahom Srba, i drugih manjina, uključujući Јevreje i Rome, prenose beogradski mediji.

Inicijatori peticije su upozorili da je mnogo ljudi na Kosmetu ubijeno, da su kuće i imanja opljačkani, spaljeni i uništeni, a više od 150 crkava i manastira je oštećeno ili u potpunosti uništeno.

- Hrišćani na Kosovu izloženi su brutalnom nasilju, a pristup mjestima za molitvu je zabranjen ili blokiran. Hrišćani i druge manjine lišene su u potpunosti ili djelimično osnovnih potreba - hrane, lijekova i medicinskih sredstava - ukazuju iz zajednice američkih Srba i navode da svi koji žele mogu da potpišu peticiju.