latinica  ћирилица
12/02/2019 |  12:24 ⇒ 12:55 | Autor: SRNA

Politika (opet) dominira Berlinskim festivalom

Prvu polovinu Berlinskog festivala obilježili su prosječni filmovi, a najveće interesovanje i najbolje ocjene, mahom anglosaksonskih medija, dobio je film Agnješke Holand "Gospodin DŽons", koji se bavi Staljinovom erom i Ukrajinom.
"Gospodin DŽons" (Foto: berlinale.de) -
"Gospodin DŽons" (Foto: berlinale.de)

Priča o čovjeku koji uspijeva da iz Ukrajine dostavi Zapadu podatke o Staljinovoj vlasti u doba SSSR-a shvaćena je kao povlačenje paralele s današnjim odnosima na relaciji Moskva - Kijev, te kao kritika ruske vlasti i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

To na konferenciji za medije nije krila ni sama Holandova, koja je imala sasvim politizovane istupe tokom Festivala.

Drugi značajan događaj jeste veliko razočarenje kritike novim filmom Fatiha Akina "Zlatna rukavica" o serijskom ubici Fricu Honkiju, njemačkom DŽeku Trbosjeku.

Akinu je zamjereno da je snimio film pun nasilja i mraka bez ikakvih drugih, bilo psiholoških bilo stilskih nijansi.

Najnižu ocjenu kritike do sada je zaradio izraelski autor Јuval Adler, čije je špijunsko ostvarenje "Operativni izvještaj" prosto "sahranjeno" u brojnim recenzijama.

Na podijeljena mišljenja naišao je film Makedonke Teone Strugar Mitevske "Bog postoji - zove se Petrunija", o ženi koja pliva za Časni krst. Riječ je o, kako ocjenjuju kritičari, satiri koja zadire u makedonske društvene prilike.

Festival je do sada obilježilo povlačenje dva kineska filma.

Tako je novi film kineskog režisera DŽang Јimoua "Sekunda", koji opisuje događaje za vrijeme Kulturne revolucije, povučen iz takmičarskog programa "zbog tehničkih teškoća u postprodukciji".

DŽang je dobitnik "Zlatnog medvjeda" 1988. godine za film "Crvena kukurzna polja".

Drugi kineski film "Bolji dani" Kvok Čeung Canga iz propratnog programa "Generacija", koji se bavi problemima mladih u Kini, takođe je povučen sa Festivala.

Kina je 2016. godine usvojila Zakon o filmu, kojim se zabranjuju sadržaji ocijenjeni kao štetni za dostojanstvo, čast i interese zemlje, navode agencije.