latinica  ћирилица
12/02/2019 |  12:32 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Namjesništvo SPC u Brčkom veliko gradilište u posljednje dvije decenije

Namjesništvo Srpske pravoslavne crkve u Brčkom u posljednje dvije decenije, veliko je gradilište. Do sada je izgrađeno 47 crkava i parohijskih domova, a još devet objekata je u izgradnji, među kojima su crkve, svetosavski domovi i admistrativno - kulturni centar.

U namjesništvu Srpske pravoslavne crkve u Brčkom ističu da crkva uz pomoć vjernog naroda posljednjih decenija obnavlja se i gradi, kako materijalni tako i duhovni život. Kako ističe namjesnik SPC u Brčkom, Dragan Ćirković, jedno bez drugog ne ide.

- Mi danas na prostoru arhijerejskog namjesništva brčanskog imamo 48 hramova, od kojih je devet, što hramova, što kapela, u izgradnji. Takođe u izgradnji imamo oko svetosavsko - parohijskih domova i više propratnih objekata koji su kao potreba pri jednoj crkvenoj opštini- rekao je Ćirković.

Јedna od crkvenih opština je i Brčko. U ovoj parohiji u toku su završni radovi, na izgradnji kulturno - administrativnog centra, koji će služiti i za obrazovni -kulturno -duhovni život Srba u Brčkom.

- Gradimo i nove objekte koji su potreba naše svete crkve ali i vjernog naroda koji je okupljen oko crkve. Crkva i jeste zajednica, a tu zajednicu upravo čini narod. Mi smo iz te potrebe izgradili ovaj kulturni i administrativni centar, vidjevši njegovu potrebu da bi upravo okupljali tu zajednicu- istakao je Nebojša Draškić, protojerej-stavrofor, namjesništvo SPC u Brčkom.

Parohija kolubarsko - grbavička, osnovana je 1997. godine. Kako ističu u njoj, izgradnja i obnova traje kontinuirano.

- Crkvena opština i parohija kolubarsko - grbavička, dakle dvije parohije, nastavlja gradnju dvije crkve koje se grade na području naše parohije. To je crkva Svetih apostola Petra i Pavla, koja se gradi zahvaljujući vjernomk narodu naše parohije, donacijama Vlade Republike Srpske, ali isto tako i sredstvima Vlade Brčko distrikta- naveo je Miodrag Tošić, protojerej-stavrofor, CO kolubarsko - grbavička.

U Brčanskom namjesništvu ističu da je pravoslavna crkva uvijek bila mjesto gdje su se Srbi prosvećivali i uzdizali kao i da se u ovom gradu sve gradi, kako bi se vjernicima omogućio potpun duhovni, kulturni i obrazovni život.