latinica  ћирилица
12/02/2019 |  12:35 ⇒ 13:19 | Autor: SRNA

Trninić: Poseban akcenat na bezbjednosti plovidbe

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da se Nacrtom zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske uređuju uslovi i način korištenja voda i obala u Srpskoj za plovidbu, bezbjednost plovidbe i plovila, te brodske isprave.
Neđo Trninić - Foto: RTRS
Neđo TrninićFoto: RTRS

Trninić, obrazlažući ovaj akt u parlamentu Republike Srpske, rekao je da se najznačajnije razlike u odnosu na rješenja propisana važećim zakonom odnose na uređenje statusa unutrašnjih voda, a odluku o određivanju plovnih puteva na ovim vodama donosi Vlada.

- Poseban akcenat stavljen je na bezbjednost plovidbe koja obuhvata uslove, pravila, tehnička pravila i mjere, te uslove koji su obavezni da ispunjavaju plovila, posada plovila, vodni putevi i objekat bezbjednosti - naveo je Trninić.

On je rekao da su ovim nacrtom zakona detaljnije uređeni poslovi koje obavlja Kapetanija, kao organizaciona jedinica Minstarstva saobraćaja i veza, a odnose se na upravne, tehničke i druge stručne poslove kojima se omogućava bezbjedna plovidba na unutrašnjim vodama Republike Srpske.

Prenos sjednice možete pratiti na programu RTRS plus i našem portalu.