latinica  ћирилица
12/02/2019 |  14:31 ⇒ 14:31 | Autor: SRNA

Loš zakon favorizuje manje kvalitetne lijekove i medicinska sredstva

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske saopštio je da je neophodno izmijeniti Zakon o javnim nabavkama BiH kako bi pacijenti dobili najbolje lijekove i medicinska sredstva, jer, prema sadašnjim zakonskim odredbama, ne mogu izabrati proizvođača koji ima kvalitetnije proizvode ako se na tenderu javi neko ko je ponudio nižu cijenu.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja podsjećaju da već godinama ukazuju na manjkavost Zakona o javnim nabavkama BiH, prema kojem je ekonomski najpovoljnija ponuda, a ne kvalitet, presudan kriterijum pri izboru dobavljača.

- To znači da Fond ne može da utiče na kvalitet niti može da izabere proizvođače koji imaju kvalitetnije proizvode, ukoliko se na tenderu javi neko ko je ponudio nižu cijenu. Ovaj ograničavajući faktor Zakona o javnim nabavkama ne bi smio biti presudan u javnim nabavkama u zdravstvenom sistemu, jer je cilj da pacijenti dobiju najbolji mogući lijek i medicinska sredstva koja su u tom trenutku registrovana na tržištu BiH - navedeno je u saopštenju.

U Fondu ističu da su se manjkavosti ovog zakona najbolje pokazale prilikom izbora dobavljača pelena jer su, zbog ograničenih zakonskih mogućnosti, morali da izaberu dobavljača koji je imao najbolju ekonomsku ponudu.

- Postavljamo pitanje da li je cilj da naši pacijenti dobiju najbolji ili najjeftiniji lijek ili medicinsko sredstvo. Očekujemo da nas zdravstvene ustanove i predstavnici udruženja osiguranika podrže kako bi izmijenili rogobatni zakon koji je pokazao sav svoj nesklad sa praktičnim životom i potrebama - naglasili su u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Dodaju da Zakon o javnim nabavkama ne dozvoljava detaljnije preciziranje specifikacije kako ne bi bila ugrožena konkurencija, a što za posljedicu ima da su tenderski uslovi uglavnom uopšteni i na tenderu može da prođe svako ko je registrovan u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

- Budući da se u ovoj Agenciji ograđuju od kvaliteta kada su u pitanju medicinska sredstva, postavlja se pitanje ko onda treba da se bavi provjerom kvaliteta i zašto BiH još nema ustanovu koja bi se isključivo bavila provjerom kvaliteta medicinskih sredstava. Sada se, praktično, sve svodi na formalnost i provjeru dokumentacije, a ne na analizu proizvoda - napomenuli su u Fondu.

Zakon o javnim nabavkama, kako su naveli, ne uvažava ni specifičnost zdravstvenog sistema, jer lijek ili medicinsko sredstvo tretira na isti način kao bilo koju drugu robu ili uslugu poput odvoza zemlje ili nabavke stolova.

- To nikako ne može da bude isto, jer Fond putem javnih nabavki nabavlja i lijekove za pacijente koji su životno ugroženi i koji nemaju vremena da čekaju duge i komplikovane tenderske procedure. Posebno iz razloga, što je ovim zakonom omogućeno da se dobavljači mogu žaliti na svaku fazu tendera, zbog čega ovi procesi znaju da traju i po nekoliko mjeseci - naglasili su u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Podsjetili su da se već duže od 10 godina, koliko Fond sprovodi centralizovane javne nabavke za zdravstveni sistem u Srpskoj, u praksi nije desilo da je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH u zakonskom roku odgovorila na bilo koju žalbu koja se odnosi na tendere koje sprovodi Fond.

"Dakle, zdravstveni sistem nije prioritet ni kada je u pitanju razmatranje žalbi zbog čega se na realizaciju tendera čeka mjesecima i na kraju uvijek ispaštaju pacijenti koji čekaju lijekove, a krivac je u pravilu Fond", istakli su u Fondu zdravstvenog osiguranja i dodali da će podršku tražiti u institucijama Srpske ukoliko organi BiH zbog uobičajne tromosti ne promijene ništa u vezi sa ovim problemom.