latinica  ћирилица
12/02/2019 |  14:42 ⇒ 15:19 | Autor: SRNA

Lavrov: Vojno nagomilavanje bez presedana

NATO nastavlja s vojnim nagomilavanjem bez presedana u blizini granice s Rusijom, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov - Foto: TANЈUG
Sergej LavrovFoto: TANЈUG

- Činjenice su jasne. NATO nastavlja da vojnim nagomilavanjem bez presedana na ruskoj granici, s jačanjem vojne infrastrukture i povećanjem broja vojnika. Broj vojnih vježbi u Baltičkom i Crnom moru, kao i u vazduhu, umnožio se- rekao je Lavrov nakon razgovora sa finskim ministrom spoljnih poslova Timom Soinijem.

Prema riječima Lavrova, Alijansa neće da se pobrine da transponderi vojnih aviona budu uključeni tokom leta, što bi pomoglo u osiguranju bezbjednosti, iako je to pitanje postavljeno više puta na sastancima Rusija - NATO Savjet. 

- Oni radije žele da debatuju o njihovom viđenju stanja u Ukrajini, a koje je, inače, rezultat državnog udara koji su oni podržali - naglasio je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova kaže da zemlje Zapada nisu reagovale na sugestije Rusije da bude organizovan dijalog na nivou eksperata o sajber bezbjednosti, prenio je TASS. 

- Mi smo u više navrata ponudili tu opciju našim partnerima da pokrenemo ekspertsku diskusiju o sajber bezbjednosti umjesto bučnih diskusija o tome ko predstavlja prijetnju u regionu. Ipak, odgovora do danas nema- naveo je Lavrov.