latinica  ћирилица
12/02/2019 |  14:48 ⇒ 15:25 | Autor: sputniknews.com

Pariz razmatra povlačenje svojih trupa iz Sirije

Trenutno se razmatra pitanje da li će Francuska ostati u Siriji ili povući svoje trupe, izjavila je francuska ambasadorka u Rusiji Silvi Berman u intervjuu za Sputnjik.
Sirija - Foto: RTRS
SirijaFoto: RTRS

Na pitanje da li će Francuska ostati u Siriji, Bermanova je odgovorila: Trenutno se ovo pitanje razmatra.

- Mi smo, kao i svi bili, iznenađeni izjavom SAD o povlačenju svog kontingenta iz Sirije. Od tog trenutka smo u stalnom kontaktu sa američkim rukovodstvom, ali je Francuska preuzela i određene obaveze u okviru koalicije. Ali pomalo nas umiruje činjenica da se radi o postepenom, planiranom povlačenju trupa - dodala je ambasadorka.

Ona je rekla i da bi Francuska mogla da razmotri sprovođenje nove humanitarne operacije s Rusijom u Siriji.

- Mi smo, zaista, zajedno s Rusijom i Ujedinjenim nacijama učestvovali u humanitarnoj operaciji u Istočnoj Guti. Sarađivali smo s nevladinim organizacijama i s ruskom vojskom i spremni smo da razmatramo i druge slične humanitarne operacije - objasnila je ona.

Američki predsjednik Donald Tramp je 19. decembra proglasio pobjedu nad terorističkom organizacijom DAEŠ u Siriji, ističući da je ona bila jedini razlog za prisustvo američke vojske u toj zemlji. Kasnije je portparolka Bijele kuće Sara Sanders saopštila da su SAD počele s povlačenjem trupa iz Sirije, kao i da pobjeda nad DAEŠ-om ne znači i kraj postojanja koalicije. Oružane snage bi trebalo da budu povučene za 60 do 100 dana.

Međunarodna koalicija sa SAD na čelu izvodi vazdušne operacije protiv terorističke grupe DAEŠ u Siriji i Iraku od 2014. godine. Napade u Siriji nije ovlastila vlada predsjednika Bašara el Asada niti Savjet bezbjednosti UN.