latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:22 ⇒ 13/02/2019 | 15:05 | Autor: SRNA

SM: Sa dnevnog reda skinuta i odluka o zatvoru u Istočnom Sarajevu

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je da je Odluka u vezi sa početkom rada državnog zatvora u Istočnom Sarajevu skinuta sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu.
Zatvor - Foto: RTRS
ZatvorFoto: RTRS

On je novinarima u Sarajevu rekao da će o ovom pitanju sutra ujutro biti održana sjednica Kolegijuma Savjeta ministara u tehničkom mandatu, s ciljem pronalaženja konačnog rješenja.

Toj sjednici, osim predsjedavajućeg Saajeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića prisustvovaće i njegovi zamjenici Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, te ministar pravde u tehničkom mandatu Јosip Grubeša.

Prethodno, na zahtjev srpskih ministar sa dnevog reda skinuta je i tačka Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH za period 2018-2019. godina čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH, i koja je već tri puta skidana sa dnevnog reda.

Grubeša: Zadržati menadžment koji je izgradio zatvor

Ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Јosip Grubeša smatra da menadžment koji je sve vrijeme učestvovao u izgradnji zatvora u Istočnom Sarajevu treba da ostane na rukovodećoj funkciji u ovoj novoj instituciji BiH.

Grubeša je nakon sjednice rekao da su danas razmatrane predložene odluke o prestanku rada Јedinice za sprovođenje projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda, kao i odluka o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Grubeša smatra da je osoblje koje je do sada radilo na izgradnji zatvora i koje je uspješno odgovorilo na mnoge izazove, dovoljno kvalitetno da može dovesti zatvor do one faze kada će Ministarstvo pravde raspisati konkurs za upravnika zatvora.

On je potvrdio da će sutra u Sarajevu, u kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu, biti održan sastanak, ali nije želio da navede imena učesnika, a koji bi trebalo da razriješe "gordijev čvor" u vezi sa početkom rada državnog zatvora.

Prema pisanju medija, razlog što ova ustanova još nije počela sa radom jeste spor između Grubeše i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirka Šarovića o tome ko će rukovoditi zatvorom.

Šarović traži da to bude Srbin, a Grubeša da to bude Hrvat.

Ove tačke je trebalo da budu razmatrane još na sjednici 13. decembra, ali su skinute sa dnevnog reda.

U odluci o zatvaranju Јedinice za sprovođenje projekta izgradnje zatvora navedeno je da se gase i upravni i nadzorni odbor, a u odluci o otvaranju tog zatvora istaknuto je da se rukovodstvo imenuje u roku od šest mjeseci, dok je u obrazloženju navedeno da će Ministarstvo pravde početi kadrovsko popunjavanje tek po donošenju odluke.

Na koji način će biti vršeno kadrovsko popunjavanje nije precizno navedeno, iako je riječ o velikom broju radnih mjesta. Prema procjenama, u tom zatvoru biće oko 200 zaposlenih.