latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:34 ⇒ 16:22 | Autor: sputniknews.com

Ambasador Venecuele: Gvaido u Srbiji učio o protestima

Ambasador Venecuele u Rusiji Karlos Faria Tortosa izjavio je da su SAD vrbovale predsjednika venecuelanskog parlamenta Huana Gvaidoa koji se proglasio za predsjednika države još prije 10 godina i da je marioneta Vašingtona.

- Gospodina poslanika Gvaidoa, koga niko nije znao prije toga, vrbovale su SAD prije 10 godina. Po našim podacima, njega su poslali u Srbiju, on je bio poslat u Srbiju da uči, što vjerovatno vi znate. Od toga je sve i počelo - rekao je diplomata u Savjetu Federacije.

On dodaje da je došlo vrijeme da Gvaido "pokaže spremnost".

- Došlo je vrijeme da je spreman, kažu da je spreman, ali on nije za taj zadatak (koji su mu dale SAD). On je samo marioneta, iza njega stoje SAD i govore mu (šta da radi) - dodao je ambasador Venecuele.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsjednika Nikolasa Madura. Predsjednik Parlamenta Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja priznale su Gvaidoa i zahtijevaju od Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaidoa nazvao marionetom Sjedinjenih Američkih Država. Madura kao legitimnog predsjednika podržava Rusija, Kina i niz drugih zemalja.