latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:39 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Brčko: Cilj da se u agraru svake godine otvori što više radnih mjesta

Za podsticaje za samozapošljavanje u agraru, ovogodišnjim Budžetom distrikta Brčko, planirano je 500 hiljada maraka. Cilj je, ističu u resornom odjeljenju, da se u agraru svake godine otvori što više radnih mjesta.

Realizacija projekta samozapošljavanja u poljoprivredi u distriktu Brčko, počeće ove godine. Kroz dva budžeta, za ove namjene planirano je milion maraka.

- Korisnici mogu biti svi oni, koji su bili na Zavodu za zapošljavanje i koji traže zaposlenje. A pri tome će se baviti poljoprivrednim proizvodnjom, obzirom da postoji isto tako u Distriktu i program samozapošljavanja u privredi - rekao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu distrikta Brčko.

U svemu učestvuje i Zavod za zapošljavanje distrikta Brčko, u čijoj evedinciji je trenutno 8.997 nezaposlenih. Za projekte samozapošljavanja u poljoprivredi, koristiće se iskustva iz privrede.

- Nakon što dobijemo sredstva, i sam program Vlade Brčko distrikta, raspisujemo javni poziv. Nakon raspisivanja javnog poziva, slijedi prijava zainteresovanih kandidata. Zainteresovani kandidati, koji se prijave, moraju proći obuku koju organizuje Vlada Brčko distrikta. Nakon završene obuke oni dobijau sertifikate, te nakon toga pristupaju izradi biznis planova - pojasnio je Vlado Јeftić, direktor Zavoda za zapošljavanje distrikta Brčko.

Među poljoprivrednicima, koji kroz ovaj projekat vide svoju šansu je i pčelar Milan Dragičević.

- Ovo što Vlada hoće da napravi sa podsticajem sa samozapošljavanjem, smatram da je dobar potez i da će dosta pčelara a i drugih poljoprivrednih proizvođača, prihvatiti taj poziv. Pošto nama nisu potrebna velika sredstva, a mislim da će ovo biti dobar potez - smatra Dragićević.

Poljoprivrednici će moći aplicirati sa biznis idejama u vrijednostni od 15.000 - 20.000 maraka.