latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:45 ⇒ 18:17 | Autor: RTRS

Gradiška: Nedostatak radnika za zimsku rezidbu voća

Poslije nedostatka berača za prošlogodišnji rekordan rod, voćari u gradiškom Potkozarju suočeni su sa novim problemom i nedostatkom kvalitenih radnika za zimsku rezidbu voća.

Nedostatak obučenih radnika nastoji da riješi resorno ministarstvo stručnim predavanjima i obukom Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Voćar iz Јelića Spasoje Lajić zbog nedostatka kvalitenih radnika strahuje da zimsku rezidbu neće obaviti u predviđenom roku.

- Rezidba je u toku, a to su problemi jer to je ipak struka. Ne može svako to da radi - rekao je Lajić.

Kvalitetne rezače voćari iz gradiškog Potkozarja pronašli su u okolini Kruševca u Srbiji. Dnevno im za usluge orezivanja plaćaju i do 70 maraka.

- Zadovoljni smo sa cijenama i dnevnicama, jer imamo i tri obroka a dnevno možemo rezati i oko 150 sadnica - istakao je Miloš Miljković.

Da bi se nadoknadio hronični nedostatak kvalitenih rezača Ministarstvo poljoprivrede organizovalo je obuku. Posebno su zainteresovani za obuku srednjoškolaca poljoprivredne struke.

- Svake godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preko Resora za pružanje stručnih usluga organizuje teoretsku i praktičnu obuku iz voćarstva - istakao je Dražen Čekić, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područna jedinica Gradiška.

Profesor Srednje stručne i tehničke škole Gradiška Danko Cumbo je istakao da su doveli najbolje učenike koji imaju dobra teoretska znanja i dobru teoretsku osnovu i da će im ovo dobro doći da upotpune svoje znanje sa praktičnim iskustvom.

Stručnjaci voćarima savjetuju da zimsku rezidbu obavezno obave prije početka cvjetanja voća i da ovu pomotehničku mjeru ne primjenjuju ako je temperatura ispod nule.