latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:51 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

K.Dubica: Sertifikovali jabuke u skladu s evropskim standardima

Јabuke iz dubičkih voćnjaka, među prvima su u BiH sertfikovane za plasman na tržište, po evropskim standardima, uz strogu kontrolu upotrebe hemijskih tretmana.

Sertifikat sarajevske organizacije "Organska kontrola" predstavlja priznanje za proizvodnju voća prema integralnim principima, koje je priznala Evropska komisija.

Godine ulaganja u brigu o voćnjacima, urodile su plodom jer je Voćarska zadruga "Dubičko Potkozarje" dobila sertifikat za proizvodnju voća prema integralnim principima. To se odnosi na strogu kontrolu upotrebe hemijskih preparata, a voćari kažu, integralna proizvodnja prvi je korak ka organskoj ili ekološkoj proizvodnji.

- Naravno da ima tretmana u zaštiti voća, ali to su sve sredstva koja se nalaze na zelenim listama, koja su dozvoljena po evropskim standardima - rekao je Duško Tepić, predsjednik UO Voćarske zadruge “Dubičko Potkozarje“ Kozarska Dubica.

Međutim, iako su među prvima u BiH sertifikovali voće u skladu s evropskim standardima, plasman i niska otkupna cijena i dalje su najveći problemi.

- Nas niko ne pita za cijenu, a objektivna cijena bi bila nekih 50 feninga - smatra Brane Kos, v.d. direktora Voćarske zadruge "Dubičko Potkozarje" Kozarska Dubica.

Tepić je istakao da je sama ponuda voća u 2018. bila vrlo velika, a da su cijeneniske.

- Plasman je otežan i snalazimo se sami kako ko umije. Većinu proizvoda kupe nam nakupci - dodao je on.

"Dubičko Potkozarje" okuplja sedam voćara, koji na površini od trideset hektara uzgajaju jabuke i kruške, ali i druge vrste voća. Prošle godine ubrali su oko 700 tona sertifikovanih jabuka. Za sada, izvoza nema.