latinica  ћирилица
12/02/2019 |  15:56 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Trebinje: Vjetar nanio veliku štetu na privrednim objektima (FOTO)

Snažan vjetar u Trebinju, sinoć je rušio stabla i lomio grane, i na pojedinim privrednim objektima nanio je veliku štetu.

Od udara, potpuno je stradao novoizgrađeni plastenik u rasadniku mediteranskog i drugog bilja, u vlasništvu Centra za gazdovanje kršem.

Udari vjetra dostizali su brzinu šezdeset pet kilometara na čas. Konstrukcija namjenskog plastenika, površine oko hiljadu kvadratnih metara , sa instaliranom elektronskom opremom, iskidana je ili je deformisana, a dijelovi razbacani.

- Mi smo uporno upozoravali da je Hercegovina područje izloženo jakim udarima vjetra. Znali smo da se treba obratiti pažnja prilikom rada tih konstrukcija - rekao je Branko Tasovac, direktor Centra za gazdovanje kršom.

Foto: RTRS

Plastenik je izgrađen u okviru posebno projekta, vrijednosti oko dva miliona maraka, u čijem finansiranju učestvuju Ministarstvo poljoprivrede, Šume Srpske, IPA projekat i Centar za gazdovanje kršem. Prije sedam dana ubačene su prve sadnice.

- Mi smo u pripremnoj fazi probne proizvodnje, međutim, noćas se desila katastrofa - istakla je Јovana Petijević, rukovodilac rasadnika.

Prema prvim procjenama, šteta na plasteniku iznosi oko 200 hiljada maraka. Na upotrebu je predat Centru za gazdovanje kršem, u novembru.

- Insistriraćemo na tome kod izvođača radova, pošto je plastenik u garantnom roku, da se što prije sanira, i da krenemo sa našom proizvodnjom - dodao je Tasovac.

Foto: RTRS

Udari vjetra prepolovili su i stablo bora, u Gradskom parku.

- Dežurne službe su na terenu i rade na uklanjanju, pored toga, imali smo manjih šteta, palih grana, ali ništa značajno - naveo je Nedeljko Lambeta, direktor ЈP Komunalno Trebinje.

Vjetar je lomio i manje grane. Srećna okolnost je što se sve dešavalo u kasnim noćnim časovima, kada na ulicama nije bilo prolaznika.