latinica  ћирилица
12/02/2019 |  17:42 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Bijeljina: Boračka organizacija Bijeljine obilježila krsnu slavu

Lomljenjem slavskog kolača i uručenjem medalja i priznanja zaslužnim članovima, Boračka organizacija Bijeljine obilježila je krsnu slavu- Sveta tri jerarha.

 U Istočnom Novom Sarajevu, Dan boraca i Boračke organizacije obilježen je posjetom porodicama poginulih boraca.

Predstavnici Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo svake godine krsnu slavu obilježe obilazeći porodice poginulih boraca. Ove godine posjetili su dom Ognjenovića, koji je 92. godine u ratu ostao bez muške glave. Već godinama žive u teškim uslovima narušenog zdravlja.

- Boračka organizacija je u više navrata ovu porodicu pomogla sa jednokratnom pomoći i isto tako smo im pomogli putem Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite sa 8.000 maraka nepovratnih sredstava za završetak kuće - rekao je Dragiša Tuševljak, predsjednik Predsjedništva BO Istočno Novo Sarajevo.

Stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje najznačajniji je vid pomoći boračkoj populaciji, poručeno je sa obilježavanje krsne slave u Bijeljini, te istaknuto da se svake godine uradi dosta na poboljšanju statusa, ali da na tome ne treba stati.

- Mislim da za nezaposlene demobilisane borce može da se nađe rješenje da ljudi dobiju bar minimalnu penziju, da bi mogli dalje da nastave neki normalan život i da imaju zdravstveno osiguranje - istakao je Miodrag Stevanović predsjednik Boračke organizacije Grada Bijeljina.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić dodao je da su u toku prošle godine uradili značajan iskorak po pitanju prava demobilisanih boraca, i to one kategorije koja je navršila 65 godina a do sada nije mogla ostvariti pravo na penziju

- Za tu kategoriju smo priznali dupli ratni staž - naglasio je Savčić.

Odlikavanja Boračke organizacije grada Bijeljina zaslužnim građanima uručena su Goranu Sariću, generalu policije u penziji, privredniku Ljubiši Rosiću, i Radomiru Marjanoviću načelniku Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu.