latinica  ћирилица
12/02/2019 |  17:43 ⇒ 22:32 | Autor: SRNA

Trebinje dobija solarnu elektranu vrijednu 150 miliona evra

Elektroprivreda Republike Srpske raspisaće u ovoj godini tender za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja, čija će snaga biti 100 megavata, a vrijednost 150 miliona evra, potvrdio je za Srnu direktor ovog preduzeća Luka Petrović.
Luka Petrović - Foto: RTRS
Luka PetrovićFoto: RTRS

Petrović je istakao da Trebinje izabrano kao najbolja zona po broju sunčanih časova i, stoga, najisplativije za gradnju ove vrste elektroenergetskog postrojenja.

- Za ovu elektranu potrebno nam je 150 hektara zemljišta. Sa Gradskom upravom ćemo sagledati gdje je najbolja lokacija da je izgradimo - naveo je Petrović.

On je istakao da je idejno rješenje već napravljeno, dok će tokom godine biti napravljen projektni zadatak za izradu glavnog projekta.

- U nedavnim razgovorima sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj potvrđeno nam je da su spremni da to finansiraju. Imaćemo novac sa povoljnom kamatom i pod uslovima da vraćamo taj kredit onda kada elektrana bude na mreži - istakao je Petrović.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska mora da razvija "čistu" energiju iz obnovljivih izvora, jer će doći trenutak kada će se suočiti sa obavezom plaćanja naknada za emisiju ugljen-dioksida, što će enormno podići cijenu električne energije.

- Da bismo to spriječili, moramo ulagati u obnovljive izvore. Sa obnovljivim izvorima - kao što su vjetar ili sunce - mi ćemo moći prodavati takozvane zelene sertifikate od izgrađenih energetkih objekata na bazi ovih potencijala. A, kada nam Evropa nametne obavezu plaćanja naknade zbog emisije ugljen-dioksida, gledaćemo da to bude finansijski izravnato od ove prodaje - kako se građanima ne bi povećavali računi za električnu energiju - pojasnio je Petrović.

Petrović je rekao da energetska postojenja na bazi obnovljivih izvora u Srpskoj već grade privatni investitori, ali naglašava da će ubuduće ERS voditi računa da koncept čiste energije razvija na način koji će građane osloboditi obaveze subvencionisanja.

- Vjerujem da je ovo posljednja godina kada će se računi potrošača povećavati po tom osnovu i da ćemo mi to spiječiti našim investiranjem - istakao je Petrović.