latinica  ћирилица
12/02/2019 |  18:44 | Autor: SRNA

EP: Puno priznanje samoproglašenog Kosova daleko

Puno priznanje samoproglašenog Kosova, kao i članstvo u većini međunarodnih institucija, još je daleko, navodi se u izvještaju analitičkog odjeljenja Evropskog parlamenta.

U izvještaju se navodi da je nezavisnost samoproglašenog Kosova priznalo više od stotinu zemalja, uključujući 23 članice EU, ali da Beograd Kosovo i Metohiju i dalje smatra dijelom Srbije.

Analitičari podsjećaju da i Srbija i samoproglašeno Kosovo žele da pristupe EU, a da Srbija, koja je kandidat, mora da normalizuje odnose sa privremenim institucijama u Prištini.

U izvještaju se navodi da je napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u zastoju, uprkos sve jačem pritisku sa obje strane.

Odjeljenje u izvještaju ističe da je situacija u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji jedna od glavnih prepreka u pregovorima, te da skoro polovina njih naseljava sjeverni dio pokrajine.

"Beograd i Priština su od 2011. godine uspjeli uz posredstvo da riješe neke od tehničkih problema, ali neslaganja sprečavaju svakodnevnu interakciju u oblastima kao što su trgovina, energetski izvori i putovanja preko granice", navodi se u izvještaju.

Analitičari podsjećaju da, uprkos pritisku obje strane da se postigne sporazum koji će otvoriti vrata članstva u EU, odnosi ostaju zategnuti.

U izvještaju se napominje da su vlasti /samoproglašenog/ Kosova u novembru uvele carine na uvoz robe iz Srbije, da bi kasnije te takse bile podignute na sto odsto, nakon što je Beograd, navodno, blokirao članstvo Prištine u Interpolu.

Odjeljenje Evropskog parlamenta podsjeća da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači pokrenuli ideju o korekciji granica.

Prijedlogu se usprotivila Njemačka, koja se plaši da bi korekcija granica dovela do nestabilnosti u regionu i dovela u pitanje druge granice na zapadnom Balkanu.

U izvještaju se dodaje da je ova ideja naišla na otpor na obje strane.

Analitičari podsjećaju da su Kosovo kao državu priznale 23 članice EU, ali da Unija i dalje u svojim dokumentima izbjegava da samoproglašeno Kosovo nazove nezavisnom državom.

U izvještaju se pominje i uticaj Moskve na odnose Beograda i Prištine, a analitičari Rusiju predstavljaju kao tradicionalnog saveznika i zaštitnika Srbije.

Odjeljenje napominje da Rusija, kao stalni član Savjeta bezbjednosti UN, može da stavi veto na članstvo /samoproglašenog/ Kosova u UN.