latinica  ћирилица
12/02/2019 |  20:47 ⇒ 22:36 | Autor: Agencije

Makedonija i zvanično Republika Sjeverna Makedonija

Republika Makedonija je danas poslije podne formalno promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija.
Skoplje - Foto: RTRS
SkopljeFoto: RTRS

Kako je saopštila Vlada Sjeverne Makedonije, objavljivanjem u Službenom glasniku stupili su na snagu Prespanski dogovor o rješavanju spora o imenu sa Grčkom i amandmani na makedonski Ustav kojim je promijenjeno ime države, kao i ustavni zakon za njihovo sprovođenje.

U prvom saopštenju Vlade sa novim imenom države navodi se da je 12. februara na snagu stupio Konačni dogovor o rješavanju spora sa Grčkom o imenu, nazvan Prespanski dogovor, što je MIP objavio u Službenom glasniku.

Ističe se da su ispunjeni svi uslovi za stupanje na snagu ustavnih amadmana kojima je ime države promijenjeno u Sjeverna Makedonija i ustavnih zakona za njihovo sprovođenje, kao i da su ti amandmani koje je parlament donio 11. januara danas k stupili na snagu kada ih je Vlada objavila u Službenom glasniku.

Time, kako navodi Vlada, počinje izvršavanje obaveza koje proizlaze iz Konačnog dogovora i ustavnih amandmana. Prve odluke u vezi sa potrebnim mjerama i aktivnostima biće predstavljene u saopštenju koje će objaviti Muđuresorska grupa za izvršavanje obaveza iz Konačnog dogovra.