latinica  ћирилица
12/02/2019 |  21:03 | Autor: sputniknews.com

Lavrov upozorio Pompea: Ne miješajte se u situaciju u Venecueli

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom upozorio zvanični Vašington da se ne miješa u unutrašnje stvari Venecuele, uključujući i vojnim putem, navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Rusije.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov)

Prilikom razgovora o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima, Lavrov je upozorio Pompea da bi svako miješanju u unutrašnje stvari Venecuele predstavljalo kršenje međunarodnog prava.

- Izražena je spremnost da se održe konsultacije o situaciji u Venecuelu u skladu sa Poveljom UN - dodali su u Ministarstvu.

Prošle nedjelje je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila da je odluka o upotrebi sile u Venecueli već donesena u SAD, kao i da je u toku operacija koja treba da posluži kao pokriće za vojnu intervenciju. Zaharova je tada naglasila da bi potencijalno miješanje SAD predstavljalo kršenje međunarodnih normi UN.

Ona je dodala da se SAD ne brinu za sudbinu Venecuelanaca. Zamjenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov je naveo da će vojna invazija na Venecuelu dovesti do krvoprolića i posljedica koje će se odraziti i van zemlje.