latinica  ћирилица
13/02/2019 |  07:59 ⇒ 11:29 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja Mahmuljinu za zločine nad Srbima

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Mahmuljin - suđenje - Foto: RTRS
Mahmuljin - suđenjeFoto: RTRS

Na ročištu održanom 23. januara predsjednik nekadašnje Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika Јasmin Odobašić rekao je da se jednom susreo sa mudžahedinima i to u avgustu 1995. godine, te da su od njega tražili razmjenu 10 zarobljenika za, kako su naveli, "dva brata koja su kjaferi zarobili na Kobiljači".

Odobašić je u svojstvu svjedoka odbrane naveo da se susret sa mudžahedinima dogodio u zgradi Predsjedništva, u kojoj je bila kancelarija ove komisije.

On je rekao da ga je tada kontaktiralo obezbjeđenje Predsjedništva zbog problema sa mudžahedinima koji su naoružani željeli da uđu u zgradu, dodajući da su nakon nekog vremena i ubjeđivanja trojica došla na sastanak, jer su kod obezbjeđenja ostavili oružje.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.