latinica  ћирилица
13/02/2019 |  09:35 ⇒ 14/02/2019 | 07:55 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila Izvještaj o radu Regulatorne komisije za energetiku

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je u večernjem dijelu zasjedanja Izvještaj o radu Regulatorne komisije za energetiku za 2017. godinu. Prethodno je razmotren Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Srpske za 2019. godinu.

22.00 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Izvještaj o radu Regulatorne komisije za energetiku za 2017. godinu u kojem se navodi da je u ovom periodu održala 32 redovne sjednice i donijela 557 akata iz svog djelokruga rada.

Predstavnik Regulatorne komisije za energetiku Nedeljko Sredić je, u obraćanju povodom tog izvještaja, rekao da je održano 25 javnih rasprava u postupcima donošenja opštih normativnih akata i izdavanja dozvola, u tarifnim postupcima za električnu energiju i u postupcima rješavanja sporova.

On je naveo da je Komisija tokom 2017. godine izdala 12 dozvola za obavljanje elektroenergetskih djelatnosti, od čega je jedna dozvola nova, a ostalim slučajevima je riječ o produženju.

Predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović okončao je današnje zasjedanje, rekavši da će datum nastavka sjednice, na kojoj će biti razmatrane preostale tačke dnevnog reda, biti naknadno saopšten. Sutra je u Skupštini od 10.00 časova dan za glasanje.

20.45 - Razmotren je Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Srpske za 2019. godinu. Pred poslanicima je Izvještaj o radu ove komisije.

Predsjednik Komisije Vladislav Vladičić rekao je u završnoj riječi da je republički parlament donio zakone, a Vlada Srpske Akcioni plan o obnovljivim izvorima energije od 2014. do 2020. godine, te Regulatornoj komisiji dala nadležnost da provodi taj plan.

- Ako nešto nije u redu, Regulatorna komisija ne može promijeniti zakon, niti Akcioni plan - dodao je Vladičić.

Poslanik PDP-a Milenko Vićanović predložio je da parlament Srpske ne usvoji prijedlog budžeta, jer su plate zaposlenih u toj komisiji previsoke i nisu u skladu sa platama građana u Republici Srpskoj.

19.30 - Sjednica je nastavljena raspravom o Prijedlogu budžeta Regulatorne komisije za energetiku Srpske za 2019. godinu.

19.52 - U toku je polučasovna pauza.

19.50 - Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za ovu godinu iznosi 2.533.006 KM, rekao je predsjednik ove komisije Vladislav Vladičić.

Vladičić je, obrazlažući ovaj dokument, istakao da je planirano povećanje ukupnih rashoda za 0,34 odsto i da su rashodi strukturisani na tekuće troškove i investiciona ulaganja.

On je rekao da su tekući troškovi za ovu godinu planirani u ukupnom iznosu od 2.459.570 KM i veći su za 0,19 odsto u odnosu na 2018. godinu. Naveo je da su troškovi bruto zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda planirani u iznosu manjem za 0,05 odsto nego u 2018. godini.

On je rekao da su troškovi materijala, goriva, energije i grijanja planirani u iznosu koji je za 15 odsto veći nego u 2018. godini.

18.40 - Razmotren je Nacrt strategije razvoja preduzetništva žena Srpske za period 2018-2022. godine čiji su ciljevi jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata koje pokreću i vode žene, unapređenje dostupnosti preduzetništva i poslovanja za žene i dodatna podrška specifičnih oblasti.

Pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Zoran Savić je u završnoj riječi rekao da će svi konstruktivni prijedlozi poslanika biti razmotreni i analizirani.

- Žene preduzetnici su učestvovale u izradi nacrta ove strategije i ovaj dokument ne polazi od toga da su neravnopravne, već da postoje problemi u njihovom poslovanju što treba olakšati obezbjeđivanjem kreditnih sredstava i obuka - rekao je Savić.

Potpredsjednik Vlade Anton Kasipović rekao je da treba ubrzano raditi na što boljoj izradi strategije razvoja preduzetništva žena Srpske kako bi se nadoknadilo propušteno vrijeme na tom planu.

On je, tokom rasprave, poručio poslanicima da je uloga žene jako važna u svim društvenim i ostalim segmentima

18.25 - Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević rekao je da će resorno ministarstvo izdavati kvalifikovane digitalne elektronske sertfikate, koji će biti zapravo svačija digitalna lična karta.

- Ona će predstavljati vaš nedvosmisleni identitet u elektronskom poslovanju i pravnom prometu. Sertifikat će moći koristiti ne samo poslovni subjekti kod registracije, već će služiti za sve elektronske usluge u sistemu elektronske uprave. Seritifikati će se izdavati na dva načina - na smart kartici ili, u nekom budućem vremenu, putem mobilne aplikacije na telefonu ili drugim mobilnim uređajima - rekao je Rajčević.

On je rekao da će se ovi sertifikati distribuisati putem autoriteta za registraciju.

- Svako ko poželi da ga posjeduje moći će da se obrati nekoj od institucija sa kojom će Ministarstvo zaključiti memorandum i sporazum o tim poslovima. Razmišljamo da to bude APIF kao neko ko ima najveće prisustvo na terenu u svim lokalnim jedinicama samouprave u Srpskoj, to mogu biti i Pošte Srpske, a može ih biti i više, što je u fazi razmatranja - rekao je Rajčević.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić naglasio je da je Strategija razvoja preduzetništva žena vrlo važna za budućnost Republike, s obzirom da žene vode više od 10.000 privrednih subjekata u kojima ima 22.000 radnika.

On je rekao da ovdašnje žene imaju poseban i dokazan potencijal za biznis, iako se često susreću sa određenim predrasudama.

Poslanik Ujedinjene Srpske Mirela Kajkut Zeljković rekla je da žene preduzetnice treba dodatno edukovati kako bi iskoristile domaće i međunarodne fondove i zasnovale biznise.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da su nedovoljna sredstva predviđena za realizaciju strategije od 4,5 miliona KM i da preduzetnicama treba mnogo više finansijski pomoći u zasnivanju samostalnog biznisa, jer su odgovornije, preciznije i ne prave propuste.

17.05 - Sjednica Narodne skupštine nastavljena je nakon redovne pauze raspravom o Strategiji razvoja preduzetništva žena u Srpskoj do 2022. godine.

14.15 - Ciljevi Strategije razvoja preduzetništva žena Republike Srpske za period 2018-2022. godine su jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata koje pokreću i vode žene preduzetnici, unapređenje dostupnosti i privlačnosti preduzetništva i poslovanja za žene i dodatna podrška specifičnih oblasti preduzetništva žena.
Obrazlažući u Narodnoj skupštini nacrt ove strategije, pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Zoran Savić rekao je da je njen cilj da olakša i unaprijedi poslovanje preduzetnica i pojača njihovu ulogu i značaj u društvu.

Savić je istakao da donošenje ovog dokumenta ukazuje na jasnu opredijeljenost u Srpskoj da se obezbijedi podrška ženama preduzetnicima i utiče na promjenu svijesti o značaju preduzetništva žena u Srpskoj, kao i smanjenje određenih prepreka sa kojima se susreću vlasnici privrednih subjekata ili žene koje njima upravljaju.

Za realizaciju ove strategije planirano je 4,5 miliona KM, a sredstva će, prije svega, biti obezbijeđena iz kredita Investiciono-razvojne banke Srpske, ali i iz republičkog budžeta i budžeta lokalnih zajednica, te donatorskih sredstava.

13.50 - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je u završnoj riječi da u Srpskoj ima 278 registrovanih proizvođača sirovog duvana na prostoru Posavine i Semberije, od čega 234 koristi podsticaje.Ovim nacrtom zakona uređuju se uslovi i način proizvodnje duvana, organizacija proizvodnje, otkupa i obrade duvana, proizvodnja duvanskih proizvoda, razvrstavanja, obilježavanja maksimalno dozvoljene količine katrana, nikotina i ugljen monoksida u cigaretama, navodi se u brazloženju ovog akta.

Organizator proizvodnje i otkupa duvana obavezan je da sa obrađivačem duvana u pisanoj formi zaključi ugovor o obradi sirovog duvana u listu, ako samostalno ne vrši njegovu obradu.

13.10 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se uvodi i definiše izrada osnova zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta jedinice lokalne samouprave, podataka o zemljišno-informacionom sistemu i obaveze korisnika da redovno kontroliše plodnost poljoprivrednog zemljišta. Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o duvanu detaljnije i preciznije se uređuju odnosi između proizvođača duvana, organizatora proizvodnje i otkupa duvana, obrađivača i proizvođača duvanskih proizvoda, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić obraćajući se poslanicima u Narodnoj skupštini.
Obrazlažući ovaj zakonski akt na današnjoj skupštinskoj sjednici u Banjaluci, Pašalić je rekao da se uređuju i uslovi i način proizvodnje duvana, organizacija proizvodnje, otkupa i obrade duvana, proizvodnja duvanskih proizvoda, razvrstavanja, obilježavanja maksimalno dozvoljene količine katrana, nikotina i ugljen monoksida u cigaretama.

13.00 -Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovom nacrtu zakona da je resorno ministarstvo saglasno sa prijedlozima poslanika koji zahtijevaju da oni koji ne obrađuju poljoprivredno zemljište plaćaju porez. On je istakao da svaki poljoprivredni proizvođač, koji ima registrovano gazdinstvo, treba da plaća vlastito zdravstveno i penziono osiguranje, te da je potpuno fer da podsticaje mogu da dobiju samo oni koji ispunjavaju te uslove.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić sugerisala je predlagaču ovog zakona da do konačnog prijedloga tog akta promijeni član 36 koji se odnosi na objekte izgrađene do 1980. godine.

11.30 - Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić poručio je danas u Narodnoj skupštini da je važno da se poljoprivredno zemljište u Srpskoj koristi i da bi trebalo da se plaća porez ukoliko se ono ne obrađuje.

Poslanik DNS-a Mirko Sovilj rekao je da će izmjene i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu obezbijediti zaštitu poljoprivrednog zemljišta od oštećenja, neadekvatnog korišćenja i uzurpacije.

"Ovo doprinosi i zaštiti zdravlja ljudi, jer je predviđeno da se utvrđuje koncentracija pesticida ili otrova u zemljištu koje je vrijedan resurs Srpske. Dakle, imaćemo strogu kontrolu koncentracije pesticida da bismo bili sigurni da proizvodimo zdravu hranu", rekao je Sovilj.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović rekao je da treba spriječiti zloupotrebe prilikom davanja na korišćenje poljoprivrednog zemljišta, te da na planu podjele tog zemljišta treba više pomagati malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić rekao je da je ovaj zakon kvalitetan, ali da treba skratiti rokove i smanjiti naknade kada je riječ o pretvaranju poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

10.45 - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas pred poslanicima Narodne skupštine u Banjaluci da je potrebno izmijeniti i dopuniti Zakon o poljoprivrednom zemljištu radi uvođenja i definisanja izrade osnova zaštite, te uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta jedinice lokalne samouprave. Obrazlažući Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Pašalić je pojasnio da je zakon potrebno izmijeniti i dopuniti radi podataka o zemljišno-informacionom sistemu i obaveze korisnika da redovno kontroliše plodnost tog zemljišta.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Narodna skupština trebalo bi da razmatra i Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske u 2017. godini i godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za prošlu godinu.