latinica  ћирилица
13/02/2019 |  10:42 ⇒ 13:42 | Autor: novosti.rs

Aplauz za "Šavove" u Berlinu

U prepunoj dvorani Kino internacionala u Berlinu održana je svečana premijera filma "Šavovi" reditelja Miroslava Terzića, sa Snežanom Bogdanović u glavnoj ulozi.
Film "Šavovi" na festivalu u Berlinu (Foto: Sebastian Gabsch) -
Film "Šavovi" na festivalu u Berlinu (Foto: Sebastian Gabsch)

Crvenim tepihom Berlinskog filmskog festivala prošetali su glumci Јovana Stojiljković, Marko Baćović, Pavle Čemerikić, reditelj Miroslav Terzić, producenti Uliks Fehmiu i Milena Trobozić Garfild, scenaristkinja Elma Tataragić i snimatelj Damjan Radovanović.

Publika je dugim aplauzom pozdravila ekipu "Šavova", a nakon premijere reditelj i ostatak glumačke ekipe odgovarali su na pitanja gledalaca. Kako su saopštili producenti, veliko interesovanje vladalo je i za konferenciju za medije srpske ekipe.

Po prvim ocjenama kritičara, Snežana Bogdanović je zablistala u ulozi Ane, majke, uvjerene da joj je dijete, za koje su joj u bolnici rekli da je umrlo po rođenju, oteto. Ovo je Snežanin povratak u Berlin poslije 30 godina, kada je na istom mjestu 1989. debitovala na velikom platnu u ostvarenju Ademira Kenovića "Kuduz".

- Јoš tokom rada na scenariju sa Elmom Tataragić, želio sam da ulogu Ane igra Snežana Bogdanović. Snežana je ispred kamere postala druga osoba, ne štedeći se i ne plašeći se da se potpuno poništi i prepusti Ani i da u tom procesu ponekad gotovo povrijedi sebe. Potpuno predavanje. Drug, borac i veliki glumac - rekao je u Berlinu reditelj filma.

Terzićevi "Šavovi", inspirisani istinitom pričom o nestalim bebama, dobili su u utorak i prvu kritiku. Ugledni portal Cineuropa ocijenio je da je "drugi film Miroslava Terzića vjerovatno najuspjelije srpsko ostvarenje od `Krugova` Srdana Golubovića", a atmosferu u "Šavovima" uporedio sa onom iz ostvarenja Romana Polanskog.

Terzićevi "Šavovi" će srpsku premijeru imati 1. marta, na ovogodišnjem Festu, a od 14. marta ući će u redovnu bioskopsku distribuciju.