latinica  ћирилица
13/02/2019 |  10:57 ⇒ 15:25 | Autor: SRNA

"Kinesko-srpske konstelacije" u banjalučkoj Gimnaziji

Profesor Ivan Јevđović ocijenio je da je važno da narodi njeguju tradiciju i vezu sa precima, ali i da teže ka tome da konstantno istražuju i da se povezuju sa drugim narodima i kulturama.
Banjaluka - Јevđović - predavanje "Kinesko-srpske konstelacije" - Foto: SRNA
Banjaluka - Јevđović - predavanje "Kinesko-srpske konstelacije"Foto: SRNA

Јevđović je to rekao tokom jučerašnjeg predavanja "Kinesko-srpske konstelacije" u banjalučkoj Gimnaziji, na kojem se okupio veliki broj učenika i profesora ove obrazovne ustanove.

On je govorio o sličnostima dvije kulture kada je riječ o tradiciji i epskim djelima u kojima epskim junacima u borbi protiv zla često pomažu natprirodna bića, saopšteno je iz Univerziteta u Banjaluci.

U saopštenju se dodaje da je Јevđović, inspirisan pričom o kineskoj ratnici Hua Mulan, posebno ukazao na značaj i ulogu zmaja kao natprirodnog bića, koje je u tradiciji i književnosti i jednog i drugog naroda smatrano njihovim zaštitnikom.

- Drago mi je što sam imao priliku da se na inicijativu Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci bavim ovom temom na jedan nov način, povezujući ulogu zmaja u našoj tradiciji sa njegovom ulogom u kineskoj - naveo je Јevđović.

On je dodao da je, istražujući materijal za ovo predavanje, uočio neke ćinjenice kojih ranije nije bio svjestan, te da je sada zainteresovaniji za učenje kineske kulture.

Direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci Ljiljana Stević rekla je da je ovo predavanje jedan u nizu događaja koje je ovaj institut organizovao u februaru povodom obilježavanja kineske Nove godine, pružajući tako priliku sugrađanima da se upoznaju o raznim aspektima kineske kulture i saznaju više o običajima i tradiciji Kine.

Predavanje je organizovao Konfucijev instutut Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa banjalučkom Gimnazijom.

Više od 500 Konfucijevih instituta u više od 140 zemalja tokom ovog mjeseca organizuju javne događaje ovim povodom na kojima se građani upoznaju o kulturi i tradiciji Kine.