latinica  ћирилица
13/02/2019 |  11:10 ⇒ 15:29 | Autor: RTRS

Okružno javno tužilaštvo: Prioritet predmeti privrednog kriminala

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka posebnu pažnju u ovoj godini posvetiće radu na predmetima privrednog kriminala i korupcije, a od 3.821 prijave u prošloj godini riješeno je 3.048 ili 79,76 odsto, saopšteno je danas iz ove pravosudne institucije.
Okružno javno tužilaštvo Republike Srpske - Foto: SRNA
Okružno javno tužilaštvo Republike SrpskeFoto: SRNA

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je u prošloj godini vodilo 2.881 istragu, od čega ih je riješeno 2.477.

"Analizirajući učinak tužioca po broju riješenih predmeta i imajući u vidu ukupan broj riješenih predmeta u prošloj godini ostvareni su dobri rezultati. Osnovni razlog dobrih rezultata je zalaganje tužilaca, ali i niz donesenih mjera uprave tužilaštva usmjerenih ka povećanju efikasnosti i kvaliteta rada, kao i orijentaciona mjerila i norme koje je propisao Visoki sudski i tužilački savjet BiH /VSTS/", navodi se u saopštenju.

U prošloj godini Okružno tužilaštvo radilo je na 254 predmeta protiv 467 lica, zbog koruptivnih krivičnih djela.

Tužilaštvo je za krivična djela korupcije podiglo 35 optužnica protiv 43 lica, donijelo 130 naredbi o nesprovođenju istrage protiv 276 lica, 32 naredbe o obustavi istrage protiv 38 lica, a 15 prijava je riješeno na drugi način.

Odjeljenje za ratne zločine Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka je u prošloj godini riješilo pet predmeta, podiglo je dvije optužnice, u dva predmeta donesena je naredba o nesprovođenju istrage, a u jednom je obustavljena istraga.

"Ukupan rezultat rada Tužilaštva u 2018. godini je veoma dobar što je rezultiralo malim brojem nezavršenih predmeta svega 37,96 po tužiocu. Sve zastare u predmetima su objektivnog karaktera, te nije zabilježen slučaj zastare iz subjektivnih razloga", dodaje se u saopštenju.