latinica  ћирилица
13/02/2019 |  11:14 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

Strateški ciljevi i pravci razvoja privrede Bijeljine

Područna privredna komora Bijeljine podržala je izgradnju auto-puta Bijeljina -Kuzmin, kao i brzog puta Bijeljina - Zvornik -Foča - Trebinje, što je preduslov opstanka i razvoja privrede istočnog dijela Republike Srpske.

Izgradnja auto-puteva na dionici Doboj - Bijeljina - Rača mora biti apsolutni prioritet, istakli su privrednici na tematskoj raspravi o strateškim ciljevima i pravcima razvoja privrede ove regije.

Privrednici regije Bijeljina podržali su izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Srpske Radovana Viškovića da je prioritet izgradnja auto-puteva kroz Republiku Srpsku kojima će Banjaluka biti povezana s Beogradom.

Istovremeno, radi opstanka i razvoja privrede u istočnom dijelu Srpske, ističu, neophodno je izgraditi brzi put od Bijeljine do Trebinja.

- Već duže vrijeme ima inicijativa da se uradi infrastruktura na ovom području koja će poboljšati privredni ambijent, rekao je Anto Gajić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljine.

- Mi koji smo ovdje, već smo navikli na postojeće stanje, ali novi investitori će svakako biti više zainteresovani ako putevi budu bolji, kaže vlasnik preduzeća Spektar drink, Đorđe Slavinjak.

Istočni dio Republike Srpske čini 45 odsto teritorije i dominantno raspolaže prirodnim resursima i privrednim kapacitetima, zbog čega je veoma važna izgradnja brzog puta koji bi povezao Bijeljinu, Zvornik, Foču i Trebinje, ukazali su privrednici.

Ističu da je povezivanje Republike Srpske sa Srbijom i privredno i političko pitanje.

- To ima, pored ekonomskog, i strateški značaj, imajući u vidu da smo ne tako davno bili u prilici da  nam je ovo bio "put života", istakao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Područna privredna komora regije Bijeljina ima 1.803 privredna društva sa oko 25.000 zaposlenih, čiji je godišnji prihod blizu 500 miliona maraka.

U strateški pravac razvoja privrede svakako bi trebalo da bude uvrštena i izgradnja hidroleketrana u gornjem toku rijeke Drine, zaključili su privrednici ove regije i naglasili da bi trebalo da se nastavi sa ulaganjima u hidromelioracione sisteme, radi zaštite od poplava i produktivnije poljoprivredne proizvodnje.