latinica  ћирилица
13/02/2019 |  12:34 ⇒ 16:34 | Autor: SRNA

Petričević: Rasterećenje privrede - odgovor na moguću krizu

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da su odgovori na moguću ekonomsku krizu smanjenje budžetske potrošnje i rasterećenje privrede, kako bi bili stvoreni povoljniji uslovi za poslovanje.
Vjekoslav Petričević - Foto: SRNA
Vjekoslav PetričevićFoto: SRNA

Petričević je prije početka okruglog stola "Da li smo spremni za moguću krizu" u Banjaluci rekao da su neke od tih mjera već pokrenute, kao što je uvođenje olakšica poslovanja privrednih subjekata.

-Poslanici su na sjednici Narodne skupštine Srpske juče razmatrali i dva nacrta zakona koja se odnose na lakšu registraciju i jeftinije uslove poslovanja, kao i privlačenje novih investicija - rekao je novinarima Petričević.

On je dodao da će na okruglom stolu biti riječi o mogućoj recesiji, te načinima kako stvoriti bolje uslove za poslovanje, kako bi došlo do razvoja privrede.

Okrugli sto "Da li smo spremni za moguću krizu" organizovalo je Udruženje "Misli dobro", te je član ovog udruženja Branko Kecman rekao je da je cilj okrug stola otvoriti temu o mogućoj krozi, kao i pokušati dati odgovore na pitanje da je društvo spremno na nju.

-Uvijek postoji mogućnost da dođe do krize, ali niko ne može siguno da potvrdi da li će do nje doći ili ne. Svaka kriza je šansa, te ukoliko identifikujemo probleme, možemo se adekvatno pripremiti za krizu - rekao je Kecman.

Prema njegovim riječima, potrebno je krenuti sa sređivanjem javnih finansija, odnosno da se Republika Srpska i BiH počnu zaduživati na duži rok, kako bi se smanjila otplata kredita u narednim godinama.

-Potrebno je i raditi na restrukturisanju javnih preduzeća, te da se smanje nameti na privredu, prvenstveno nameti na plate, kako bi preduzeća mogla biti konkurentnija i da se na stranim izvoznim tržištima kvalitetnije bore - rekao je Kecman.

Veliki značaj, dodao je on, ima i podsticaj da kompanije ulažu u nove tehnologije, te da se na taj način kompanije izbore sa nedostatkom radne snage, ali i povećaju produktivnost.