latinica  ћирилица
13/02/2019 |  13:05 ⇒ 13:12 | Autor: SRNA

Stoltenberg: Kosovske bezbjednosne snage ne mogu ići na sjever

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg poručio je premijeru samoproglašenog Kosova Ramušu Haradinaju da NATO očekuje da se Kosovske bezbjednosne snage pridržavaju važećeg dogovora, po kom ne mogu ići na sjever Kosova i Metohije bez saglasnosti komande Kfora.

-Imamo Briselski sporazum iz 2013. godine, koji jasno kaže da KBS ne mogu da idu na sjever bez saglasnosti sa komandom Kfora. Smatramo taj dogovor važećim, a to je nešto što su jasno poručile i mnoge članice Alijanse - rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

On je na izjavu Haradinaja da "ne postoji sjever i jug, već samo cjelovito Kosovo", rekao da je i direktno Haradinaju prenio očekivanja Alijanse da se primjenjuje važeći dogovor kada je u pitanju kretanje KBS na sjevernom dijelu gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, prenose beogradski mediji.

Stoltenberg je ponovio da će NATO tokom dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu, koji počinje danas, preispitati svoje aktivnosti van misije Kfora, koje se odnose na izgradnju kapaciteta i podršku KBS-a.

- Procijenićemo nivo tog angažaman na osnovu činjenice da mnoge članice NATO-a smatraju da je odluka o transformaciji KBS u vojsku Kosova došla u pogrešno vrijeme - rekao je Stoltenberg.

On je ponovio da će NATO bez obzira na odnose sa KBS-om ostati prisutan na Kosovu i Metohiji sa misijom Kfora, koja je bazirana na UN mandatu.

- Prisustvo Kfora bilo je i jeste važno za stabilnosti Kosova i Metohije i šireg regiona - zaključio je generalni sekretar NATO-a.