latinica  ћирилица
13/02/2019 |  13:28 | Autor: SRNA

Sutra u Višegradu obilježavanje Dana boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da će sutra u Višegradu biti obilježen Prvi srpski ustanak i Dan boraca Republike Srpske.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

Milunović je istakao da je Prvi srpski ustanak imao veliki uticaj na borce u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, zbog čega je 15. februar i izabran za Dan boraca Republike Srpske.

"Herojstvo srpskog vojnika u istorijskim pobjedama i odbrani teritorije na kojima je srpski narod vijekovima živio - ne smije se zaboraviti. Ono mora biti podstrek i putokaz današnjim generacijama", rekao je Milunović novinarima u Banjaluci i dodao da će ovaj značajni istorijski događaj biti obilježen u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

On je podsjetio da je cilj Prvog srpskog ustanka bio oslobođenje od Turaka, obnova srpske države, te kulturni i nacionalni preporod.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 10.30 časova u manastiru Dobrun bude služen parastos poginulim srpskim herojima, u 12.00 časova planirano je polaganje vijenaca kod centralnog spomenika braniocima Republike Srpske, te u 12.15 časova obraćanje zvaničnika.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.