latinica  ћирилица
13/02/2019 |  13:49 | Autor: SRNA

Drljača: Veoma dobra saradnja sa Ministarstvom poljoprivrede Srpske

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača ocijenio je da je ova lokalna zajednica imala jako dobru saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i izrazio očekivanje da će tako biti i u narednom periodu.
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

Drljača je danas rekao Srni da je početkom ove sedmice razgovarao sa resornim ministrom Borisom Pašalićem o više tema važnih za opštinu Novi Grad.

-U prethodnom periodu imali smo podršku za realizaciju projekata iz oblasti infrastrukture i poljoprivredne proizvodnje. Realizovano je i mnogo projekata u oblasti zaštite od poplava - istakao je Drljača.

On je naveo da je opština tražila da se u prioritetne projekte uvrsti rekonstrukcija prepumpne stanice "Grad", objekta od kojeg zavisi sistem odbrane od poplave užeg dijela grada.

-Projekat je bio definisan za prošlu godinu, ali nije realizovan, pa smo, zbog važnosti, tražili da to bude ove godine - dodao je Drljača.

On je podsjetio da je ranije završeno kompletiranje prepumpne stanice "Prekosanje", te da je u toku regulacija potoka Tunjica.

-Kada je riječ o zaštiti od visokih vodostaja, tražili smo da se u narednom periodu uvrsti projekat odvodnje visokih voda u naselju Radišići, te izdizanje dijela puta na pravcu Blagaj-Vitasovci u dužini 1.300 metara kako ne bi dolazilo do plavljenja ove putne komunikacije u slučaju visokih vodostaja - pojasnio je Drljača.

Drljača je naveo da su uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske prošle godine asfaltirane četiri dionice puta i izgrađena dva vodovoda.

-To su putevi u naselju Јablanica vrijednosti 91.000 KM, Rašće-Bušević, gdje je uloženo 88.000 KM, Vejnovići-Rujiška, čija je vrijednost 35.000 KM, te Јajčani, takođe u naselju Rujiška, 36.000 KM - napomenuo je Drljača.

On je rekao i da je u vodovodni sistem "Šklobučari" u Dobrljinu uloženo 253.954 KM, te za završetak vodovoda u Maloj Novskoj Rujiškoj 105.967 KM.

-Osim toga, obezbijeđena su i sredstva za dionicu puta Rašće-Bušević, projekat vrijedan 403.544 KM, i završena je sva potrebna procedura tako da radovi mogu početi čim vremenske prilike dozvole - naveo je Drljača.

Prema njegovim riječima, sa ministrom Pašalićem razgovarano je i o veoma značajnim projektima Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj /IFAD/.

Drljača je rekao da je u okviru ovog programa već potpisan ugovor za nabavku transportnih vozila za dvije poljoprivredne zaduge "Agrojapra" i "Agronova" vrijednosti 84.216 KM, koji finasiraju Ministarstvo 70 odsto i opština i zadruge po 15 odsto.

Osim toga, biće realizovana još dva projekta - prvi je za Udruženje pčelara Novi Grad, gdje je riječ o nabavci opreme za proizvodnju satnih osnova, a iznos od 25.510 KM zajedno će finansirati Ministarstvo, opština i udruženje.

U drugom projektu, vrijednom 126.400 KM, predviđena je nabavka 26 junica, a zajedno ga finansiraju Ministarstvo, opština i Udruženje farmera Novi Grad.