latinica  ћирилица
13/02/2019 |  14:45 ⇒ 16:08 | Autor: SRNA

Odluka o zatvoru u Istočnom Sarajevu na narednoj sjednici Savjeta ministara?

Ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Јosip Grubeša smatra da nema smetnji da odluka u vezi sa početkom rada zatvora u Istočnom Sarajevu bude razmatrana na narednoj sjednici ove institucije i da zatvor konačno počne sa radom.
Јosip Grubeša - Foto: RTRS
Јosip GrubešaFoto: RTRS

- Danas sam predstavio Kolegijumu Savjeta ministara detaljno hodogram aktivnosti koje je Ministarstvo pravde napravilo za stavljanje zatvora u funkciju i mislim da sam ih uvjerio da na sljedećoj sjednici treba da se nađu ovi materijali i da napokon budu razmatrani - rekao je Grubeša novinarima u Sarajevu i izrazio uvjerenje da će ovi materijali biti usvojeni.

Prema njegovim riječima, učesnike sastanka - predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića i njegove zamjenike Mirka Šarovića i Vjekoslava Bevandu interesovalo je šta je još potrebno učiniti da bi zatvor bio stavljen u funkciju i kada bi to moglo biti završeno, odnosno kad bi mogao primiti prve zatvorenike.

- O datumima je teško govoriti, ali ćemo se potruditi da to bude što prije, jer već predugo čekamo da bude otvorena jedna ovakva ustanova - dodao je Grubeša.

On je uvjeren da donatori neće povući svoja sredstva zbog odugovlačenja otvaranja zatvora BiH.

- Legitimno je da donatori kažu da neće da sredstva koja su donirali budu bačena, ali nama se mnogo više žuri i imamo mnogo veći interes da zatvor bude otvoren - rekao je Grubeša.

On je podsjetio da je zatvor kompletno izgrađen i opremljen, ističući da njegovo stavljanje u funkciju, odnosno dolazak zatvorenika neće biti jednostavan.

- Treba uzeti u obzir da su zatvorenici koji su sada pod patronatom Ministarstva pravde, odnosno koji su potencijalni kandidati da budu stanovnici novog zatvora, osuđeni na dugotrajne kazne zatvora i već su počeli koristiti neke vanzavodske pogodnosti - rekao je Grubeša.

Prema njegovim riječima, neki zatvorenici stekli su i pravo da budu u zatvorima otvorenog i poluotvorenog tipa, zbog čega bi bilo neodgovorno smjestiti ih u zatvor zatvorenog tipa.

- To neće biti automatski proces preseljenja zatvorenika iz entitetskih zatvora u ovaj na nivou BiH, nego će to ići postupno - precizirao je Grubeša.

Navodeći da je potrebno ovlastiti lice koje bi pripremilo zatvor za funkcionisanje i raspisati konkurs za upravnika zatvora, Grubeša je izrazio nadu da će na ovim poslovima raditi lica koja su već bila uključena u ovaj projekt.

Na jučerašoj sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu skinuta je sa dnevnog reda odluka u vezi sa početkom rada zatvora BiH i dogovoreno da danas bude održan sastanak Kolegijuma o ovom pitanju.

Naredna sjednica Savjeta ministara trebalo bi da bude održana 26. februara.