latinica  ћирилица
13/02/2019 |  14:56 | Autor: SRNA

Meki: Beograd nije pod pritiskom Alijanse, poštujemo vojnu neutralnost

Šef Kancelarije NATO-a za evroatlantsko i globalno partnerstvo DŽejms Meki izjavio je u Briselu da Alijansa ne izlaže Srbiju nikakvom pritisku, te da ima dovoljno pitanja na kojima se može zajedno raditi.
NATO - Foto: RTRS
NATOFoto: RTRS

- Srbija i NATO imaju vrlo čvrsto partnerstvo. Godišnje imamo više od 150 zajedničkih aktivnosti, što je u interesu i NATO-a i Srbije - rekao je Meki tokom sastanka ministara odbrane članica Alijanse, prenose beogradski mediji.

On je poručio da je na Beogradu da odredi budućnost odnosa sa NATO-om, koji, kako je naglasio, poštuje vojnu neutralnost Srbije.

- Mnoge zemlje su vrlo bliski partneri NATO-a, mada su vojno neutralne -Austrija, Švajcarska, Švedska i Finska. Neke od tih zemalja su članice EU, što bi i Srbija željela da bude - naveo je Meki.

Odgovarajući na pitanje da li je NATO zabrinut zbog ruskog humanitarnog centra u Nišu, Meki je izjavio da od Srbije zavisi odluka o tome sa kim će sarađivati.

- Ako su se odlučili za humanitarni centar, to je u redu. Na Srbiji je da odluči sa kim će sarađivati i u kojim oblastima - rekao je on i podsjetio da je prošle jeseni održana zajednička vježba NATO-a i Srbije u vezi sa humanitarnim katastrofama.

- U to je NATO uključen i radi sa Srbijom na jačanju kapaciteta radi širenja mogućnosti reagovanja na humanitarne katastrofe - istakao je Meki.