latinica  ћирилица
13/02/2019 |  14:58 | Autor: BETA

Mediji: Edi Rama naljutio Angelu Merkel

Albanski premijer Edi Rama, nasuprot onom što govori, snažno lobira za razmjenu teritorija kao rješenje za Kosovo te je naljutio njemačku kancelarku Angelu Merkel.

To je objavio albanski list "Pedeset pet" navodeći da je činjenice koje Rama pokušava da sakrije od javnosti otkrio "jedan iskreni intervju" kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Kako navodi list, Haradinaj je u intervjuu za televiziju T7 "na jednostavan i direktan način" otkrio tri važna detalja o večeri održanoj u kući predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija.

Prvi je zvanična potvrda onoga o čemu se dugo šuška a to je da Rama, suprotno onom što kaže, snažno lobira za postizanje albansko-srpskog sporazuma kroz opasnu opciju etničke podjele i razmjene teritorija.

Drugi je da to čini s podrškom, iako prećutnom, iz Vašingotna suprotstavljajući se najmoćnijim evropskim zemljama koje odlučuju o napretku Albanije prema priključenju EU.

Treći i najvažniji je da je Rama, baš kao i Hašim Tači, naljutio njemačku kancelarku Angelu Merkel, navodi list.

List navodi da je iz ovoga lako shvatiti da je Rama, suprotno onome što javno govori, jedan od centralnih karaktera u planovima podjele Kosova i da nije bio neiskren samo prema svojim sunarodnicima već i prema Njemačkoj, koja se snažno protiv toj ideji.

Posljednje kapi koje su prelile čašu bile su Ramina izjava da "kancelarka Merkel brani interese svoje zemlje, a on interese svoje" i smjena ministra spoljnih poslova Ditmira Bušatija zbog podrške njemačkom stavu o pitanju granica, navodi list.

Edi Rama sada može posjetiti Berlin samo kao slikar, ali nije riječ o njegovoj sudbini, nego o integraciji Albanije u EU, dodaje albanski list.