latinica  ћирилица
13/02/2019 |  15:00 | Autor: SRNA

Dačić pozdravio izjavu Stoltenberga o Kosovskim bezbjednosnim snagama

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozdravio je danas izjavu generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga da Alijansa očekuje da se Kosovske bezbjednosne snage pridržavaju važećeg dogovora po kojem ne mogu ići na sjever Kosova i Metohije bez saglasnosti komande Kfora.
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

- Ta izjava mnogo nam znači - rekao je Dačić i podsjetio da su i on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije govorili da KBS, bez saglasnosti Kfora i obavještavanja lokalnih vlasti na sjeveru Kosmeta, ne mogu doći na to područje.

Dačić je, na sjednici Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove rekao i da je, prema Brisleskom sporazumu, Kfor garant da KBS, bez obavještavanja međunarodnih snaga, ne mogu da dođu na sjever Kosmeta gdje je srpsko stanovništvo u apsolutnoj većini.

On je, podnoseći izvještaj o radu Ministarstva spoljnih poslova Srbije za prethodnih devet mjeseci, rekao i da se trenutno radi na novom planu individualnog partnerstva /IPAP/ Srbije sa NATO-om.

Dačić je podsjetio da Srbija ima veoma dobru saradnju sa Alijanosom i pojasnio da se novi IPAP radi, jer je dosadašnji istekao.

- Nemamo namjeru da budemo član NATO-a, ali želimo da razvijamo što je moguće bolje odnose - rekao je Dačić.

On je ponovio i da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom čim bude ukinula takse, ali da, zbog ponašanja Prištine "niko ne može da kaže kada će doći do toga".

Dačić je, upitan da li će se trend povlačenja nezavisnosti Kosova nastaviti, odgovorio potvrdno i podsjetio da je do sada 13 država to i uradilo.

Riječ je o državama - Unija Komora, Sao Tome i Prinsipe, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Lesoto, Grenada, Madagaskar, Komonvelt Dominika, Papua Nova Gvineja, Solomonska Ostrva i Palau.