latinica  ћирилица
13/02/2019 |  17:34 | Autor: SRNA

Održan sastanak o sprovođenju SSP-a

Na sastanku u Sarajevu Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH danas su razmijenjene informacije o sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblastima obrazovanja, informacionog društva i medija, istraživanja i inovacija, te zapošljavanja i socijalne politike.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Predstavnici EU i BiH pozdravili su aktivnosti institucija u BiH na polju učešća u međunarodnim standardizovanim testiranjima i statističkom izvještavanju u međunarodne svrhe, te razvijanje zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa u predškolskom vaspitanju i obrazovanju definisanih na rezultatima učenja, saopšteno je iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Navedeno je da je Evropska komisija pozvala institucije u BiH na ubrzanje procesa akreditacije i reakreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa, a prioritet i dalje ostaje poboljšanje koordinacije među institucijama u obrazovanju.

U oblasti istraživanja i inovacija Evropska komisija je čestitala BiH za uspješno učešće u programu EU "Horizon 2020", u kojem je od pristupanja ostvareno 36 projekata u ukupnom iznosu od 5,1 miliona evra.

Ukupna investicija za istraživanje iz privatnog i javnog sektora iznosi oko 70 miliona KM, što je 0,3 odsto BDP-a, a Strategijom razvoja nauke u BiH od 2017. do 2022. godine predviđeno je da se do 2020. godine dostigne procenat od 0,8 odsto.

Tokom sastanka istaknuto je i usvajanje Prijedloga zakona o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, a među ključnim prioritetima za BiH u sektoru informacionog društva i medija ostaju uvođenje broja za hitne slučajeve 112 u cijeloj zemlji i usvajanje strategije za sajber bezbjednost i borbu protiv sajber kriminala, te zakonodavstva u vezi sa elektronskim komunikacijama i elektronskim medijima.

U oblasti zapošljavanja i socijalne politike ključni prioritet za BiH ostaje izrada strategije zapošljavanja u BiH, dodaje se u saopštenju.

Pododbor za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku jedan je od sedam pododbora, zajedničkih tijela EU i BiH osnovanih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ u svrhu praćenja njegove primjene.

Ovo tijelo čine predstavnici Evropske komisije i nadležnih institucija u BiH.

Sastankom su kopredsjedavali Georg Zigler, zamjenik šefa Odjeljenja za Albaniju i BiH u Opštoj upravi za politiku susjedstva i pregovore o proširenju i Biljana Čamur-Veselinović, sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH.

Sastanci Pododbora održavaju se jednom godišnje.