latinica  ћирилица
13/02/2019 |  18:51 ⇒ 14/02/2019 | 08:27 | Autor: RTRS

SDA-HDZ: Formiranje vlasti u prvoj polovini marta, SNSD nezaobilazan partner

Formiranje vlasti na nivou BiH i Federacije trebalo bi da bude okončano u prvoj polovini marta, poruka je predsjedavajućeg Predsjedništva i lidera SNSD-a Milorada Dodika i istovremeno zaključak sarajevskog sastanka delegacija HDZ-a i SDA, predvođenih Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

SNSD, SDA i HDZ BiH i definitivno će biti partneri u formiranju vlasti na nivou BiH i tu, ako je suditi prema današnjim porukama, kalkulacija više nema. Ostaje još da SDA usaglasi bošnjačku parlamentarnu komponentu, i to bi
trebalo uskoro da bude riješeno, očekivanja su Izetbegovića. Nakon toga, prvo će biti održan koalicioni sastanak lidera partija, a potom i stranačkih delegacija, na kojima će se, osim pozicioniranja i kadrovskih rješenja, tražiti i kompromisno rješenje o pitanjima o kojima saglasnosti trenutno nema, kao što su NATO integracije.

Koaliciona većina za formiranje vlasti na nivou BiH skoro da je kompletirana. SNSD već duži period čeka da se u Federaciji iskristališe bošnjački blok, dok je hrvatski okupljen oko HDZ BiH, takođe već poznat. Dodik izglednim smatra rok do sredine marta za završetak priče o formiranju Savjeta ministara.

- Očekujem da Savjet ministara bude formiran u narednih mjesec dana - rekao je on.

Optimizam je preovladao i nakon susreta stranačkih delegacija SDA i HDZ-a. Nakon izričite odluke stranaka okupljenih u takozvani bh. blok da neće u koaliciju sa SDA, Izetbegović najavljuje susrete sa nedavno, u tišini uspostavljenim, novim "blokom" na sarajevskoj političkoj sceni kojeg predvodi SBB. Bilo je nervoze u odnosima stranačkih predsjednika SDA i SBB-a, kaže Izetbegović, ali vjeruje da bi se ta nervoza mogla potisnuti zarad definisanja "bošnjačke komponente vlasti". Sada ruku pruža u drugom pravcu.

- Imaćemo naredne sedmice sastanke sa Savezom za bolju budućnost, Pokretom demokratske akcije i Strankom demokratske aktivnosti i to pojedinačno. Ove tri stranke imaju pravo da nastupaju i kao blok - rekao je Izetbegović.

Za razliku od SNSD-a kojem su cilj evropske integracije, za SDA i HDZ BiH evroatlanske ostaju prioriteti politika. I dok bi za Bakira Izetbegović kompromisno rješenje bila aktivacija MAP-a koja ne znači nužno i članstvo u toj vojnoj alijansi, a dan odluke o samom članstvu i nije, kaže tako blizu, Čović tvrdi kako sa partnerima treba tražiti rješenje. I istovremeno praviti iskorak.

Nezaobilazna tema dvije stranačke delegacije bila je i izmjena izbornog zakonodavstva na osnovama presude Ustavnog suda. Svjestan je Izetbegović da to pitanje treba rješavati, ali i da rješenje neće biti brzo. Čović pak smatra da se prošlogodišnji izborni proces ne smije ponoviti.

- Sve ćemo učiniti da dođe do izmjena Izbornog zakona što je preduslov za kandidatski status u EU. Nije to samo pitanje izbora člana Predsjedništva i legitimnog predstavljanja, već i pitanje Mostara. Tražićemo zajednička rješenja - rekao je Čović.

Zajednička rješenja, kažu, tražiće i za razvoj privrede, brže kreiranje radnih mjesta, prevazilaženje infrastrukturnih problema i zaustavljanje odliva mladih i stručnih kadrova.