latinica  ћирилица
14/02/2019 |  07:59 ⇒ 11:06 | Autor: SRNA

Odgođeno suđenje u predmetu "Veliki park"

Nastavak suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA u Sarajevu, koje je bilo najavljeno za danas, zbog bolesti svjedoka odgođeno je za srijedu, 20. februar, potvrdio je Srni branilac optuženog Mladena Čovčića, Mirza Kovač.
Dragan Vikić i Јusuf Pušina  (Foto:oslobodjenje.ba) -
Dragan Vikić i Јusuf Pušina (Foto:oslobodjenje.ba)

Kovač je rekao da je iz Suda BiH obaviješten da današnjem ročištu zbog obaveza nije mogao pristupiti ni vještak, kojeg je predložila tužilac u ovom predmetu Vesna Ilić.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika ЈNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.