latinica  ћирилица
14/02/2019 |  10:34 ⇒ 12:22 | Autor: RTRS

Šamac: Položeni vijenci za 440 poginulih pripadnika vojske Srpske

Povodom Dana boraca u Šamcu su na centralnom spomeniku položeni vijenci palim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na kojem su urezana imena 440 poginulih boraca Druge posavske brigade, od kojih su 362 bila sa šamačkog područja.

Vijence su položili predstavnici lokalne zajednice Šamac i predstavnici opštinske Boračke organizacije.

Nakon polaganja vijenaca načelnik Šamca Đorđe Milićević rekao je novinarima da je Dan boraca dan koji ova opština i opštinska Boračka organizacija zajedno organizuju svake godine u znak sjećanja na one koji su stvorili Republiku Srpsku.

- Svaki Dan boraca trebalo bi da bude jedna poruka i podsjećanje na aktuelan status boraca u Srpskoj i opštini Šamac. Lokalna samouprava čini sve da svake godine poboljša položaj boračkim kategorijama i porodicama poginulih - rekao je Milićević.

On je istakao da je ovo dan koji opominje sve u Srpskoj da položaj boraca mora biti bolji, jer bez njih sigurno ne bi bilo Republike Srpske.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Šamca Lepa Trivić istakla je da opština pokazuje brigu za ove kategorije ne samo na današnji dan nego i svojim budžetom.

- U grantu Odjeljenja za opštu upravu izdvojili smo 56.000 KM za boračku organizaciju i to su potrebe koje se vežu za njihove tekuće poslove i za određene izdatke koje predviđaju u toku godine - rekla je ona.

Trivićeva je navela da opštinska uprava izdvaja i 58.000 KM za tekuće pomoći za porodice palih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i 2.500 KM koje se izdvajaju za Fond solidarnosti.

Na svečanoj akademiji uručene su nagrade pobjednicima literarnog i likovnog konkursa, koji je raspisala Opštinska boračka organizacija za učenike osnovne i srednje škole.

Proglašeni su i pobjednici šahovskog turnira upriličenog u čast Dana boraca.