latinica  ћирилица
14/02/2019 |  11:10 ⇒ 11:25 | Autor: SRNA

U Višegrad uloženo oko osam miliona KM za socijalna zbrinjavanja

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je danas u Višegradu da je Vlada Srpske za tu opštinu u proteklom periodu izdvojila 8.134.000 KM posredstvom Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.
Višegrad (foto: Branevgd) -
Višegrad (foto: Branevgd)

On je, nakon sastanka sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem i predsjednikom Boračke organizacije Republike Srpske Milomirom Savčićem, rekao da se taj iznos odnosi na sredstva za socijalno zbrinjavanje radnika, kao i da su značajna sredstva doznačena na ime stambenog zbrinjavanja.

- Višegrad je jedna od prvih opština koja je zbrinula sve koji su bili na listama, ukupno 253 porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, od kojih su 132 zbrinute u stambene jedinice, a ostale dobile nepovratna novčana sredstva - naveo je Milunović.

On je napomenuo da ima još četiri ili pet lica za zbrinjavanje, ali da postoji i toliko slobodnih stambenih jedinica, za koje će nakon donošenja nove uredbe biti raspisan javni poziv, pa će svi biti zbrinuti.

Milunović je istakao da su značajna sredstva u Višegradu ulagana za spomenike i spomen-obilježja, navodeći da je 77.500 KM uloženo u Vojničko groblje, zatim u spomenik ruskim dobrovoljcima i isto tako spomen-crkvu koja se nalazi u Starom Brodu.

On je dodao da Boračka organizacija Višegrad i opština imaju dobru saradnju, te da opština izdvaja značajna sredstva za Boračku organizaciju.

Milunović je naveo da je na sastanku sa Đurevićem razgovarano i o zapošljavanju preko Biroa za zapošljavanje, te da će se i u ovoj godini sprovoditi akcioni plan zapošljavanja kroz sedam projekata, za šta je planirano 15.700.000 KM.

Đurević je ocijenio današnji sastanak kao konstruktivan. "Godinama unazad imamo veoma dobru saradnju sa ovim ministarstvom i želio bih da zahvalim jer su našli vremena da posjete opštinu i da se dotaknemo svih gorućih tema", rekao je Đurević.

On je naglasio da se izdvajaju velika sredstva iz budžeta za Boračku organizaciju Višegrad.

Savčić je rekao da je na sastanku naglasio posebnu društvenu ulogu Boračke organizacije.

- Borci zaslužuju bolji položaj, kako ekonomski, tako i društveni, ali ono što je osnovno, mi moramo ostati patriotska i nacionalna organizacija koja će se, prije svega, baviti problemima boraca i pitanjima od interesa za Republiku Srpsku u vidu korektivnog faktora u našem društvu - naveo je on.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici opštinske Boračke organizacije Višegrad.